written by
Jana C.

Vamos a la playa!: een woordje Spaans voor op vakantie

Bijleren: talen 4 min

Heb je een reisje naar Spanje geboekt, maar is je Spaans een beetje onder de maat? El Professor, Denver en Tokio uit La Casa de Papel zullen je helpen om je Toeristenspaans een beetje op te vijzelen door je nuttige woordjes en zinnen te leren voor op reis. Ze zijn namelijk terug om afscheid te nemen van dat mooie Spanje. In deze blog nemen ze je mee met een trip dwars door Spanje, langs het café, hotel, het restaurant en het strand. Todo va a salir bien, ¿verdad? Maak je geen zorgen, we zullen eenvoudige Spaanse woordenschat gebruiken om je te helpen. ¡Vamos!

spaans voor op reis

Spaans voor op reis: el hotel

Allereerst moeten we een hotel vinden in Barcelona, de op één-na-grootste stad in Spanje. De drie atracadores moeten de nacht doorbrengen op een veilige plek. Het hotel is misschien wel een beetje duur, maar we gaan er maar vanuit dat geld niet het grootste probleem is. 😌

 • ¿Puedo reservar una habitación? Dos habitaciones dobles, por favor. Con vista al mar.
  Kan ik een kamer reserveren? Twee tweepersoonskamers, alstublieft. Met zicht op zee.
 • ¿Cuánto es por noche?
  Hoeveel is het per nacht?
 • ¿Hay servicio de habitaciones?
  Is er roomservice?
 • ¿Puede recomendarme un buen restaurante cerca del hotel?
  Kan u mij een goed restaurant in de buurt van het hotel aanbevelen?
Tip: In Spanje openen restaurants ’s avonds meestal pas vanaf 20:00 uur. Dit is vanwege de hitte overdag, waardoor veel Spanjaarden vaak een siësta houden. In veel steden zijn de winkels dan zelfs gesloten! Andere activiteiten daarna, zoals het avondmaal, schuiven hierdoor een beetje op.

Spaans voor op reis: El bar y el restaurante

Volgens Denver en Tokio zijn de gezelligste barretjes en restaurants te vinden in Granada, een levendige studentenstad in Andalusië. De cafés en bars daar zijn vaak open tot vroeg in de ochtend. Ook kun je er heel goed dansen. Op gastronomisch gebied weet deze stad ook goed van wanten!

 • La carta (de vinos) por favor, gracias.
  De (wijn)kaart, alstublieft. 🍷
 • ¿Cuál es el plato típico de la región?
  Wat is het typische gerecht van deze streek?
 • ¿Cuánto cuestan los cócteles aquí?
  Hoeveel kosten de cocktails hier?
 • La cuenta, por favor.
  De rekening alstublieft.
Tip: In het zuiden van Spanje is het eten en drinken relatief goedkoop, vooral in vergelijking met de prijzen in België en Nederland. In de grote steden zoals Madrid en Barcelona is het wel weer wat duurder dan in de kleinere steden, zoals Úbeda of Huelva.

Spaans voor op reis: la cultura

De politie is nog niet vergeten wat er in el Banco de España is gebeurd, het is dus het beste als ons trio onopgemerkt blijft. Toch willen ze wat van de Spaanse cultuur genieten, voordat ze naar de andere kant van de wereld vertrekken. De ideale plek hiervoor is Valencia, een stad met een rijke Spaanse geschiedenis. Hier staan gebouwen van zowel de Romeinen, Moslims en Christenen, drie verschillende groepen mensen die op verschillende tijdstippen over Spanje hebben geregeerd.

 • Dos entradas para el museo, por favor.
  Twee ticketjes voor het museum, alstublieft.
 • ¿Hay una audioguía?
  Is er een audiogids?
 • ¿La Ciutat de les Arts i les Ciències está aquí a la derecha o a la izquierda?
  De Ciutat de les Arts i les Ciències, is dat hier naar links of naar rechts?
 • ¿Dónde está el ferry?, porque queremos ir de Valencia a Ibiza. ¿O es posible ir en tren a Ibiza? ¿Dónde está la estación?
  Waar is de ferry? We willen namelijk naar Ibiza vanuit Valencia. Of kan je ook met de trein naar Ibiza? Waar is het station?

Spaans voor op reis: la playa

We kennen Ibiza van alle feestjes en uitgaansmogelijkheden, maar de Professor, Denver en Tokio weten dat het eiland veel meer te bieden heeft. Ibiza heeft prachtige natuur en uitnodigende stranden om je te ontspannen. Zoals bijvoorbeeld de Cala d’Hort baai met haar heldere blauwe water. ¡Perfecto, tan idílico!

 • Me gustaría hacer el esquí acuático (hacer el kayak, hacer el surf), ¿puedo reservarlo aquí?
  Ik zou graag waterskiën (kajakken, surfen), kan ik dat hier reserveren?
 • ¿Puedo alquilar un barco? Para una excursión de un día.
  Kan ik bij u een bootje huren? Voor een dagtripje.
 • ¿Dónde está el bar? Me gustaría pedir algunas cervezas.
  Waar is de bar? Ik zou graag wat biertjes bestellen.
Tip: De Spanjaarden staan erom bekend dat ze heel open en gastvrij zijn. Ook zijn ze trots op hun land en hun taal. Ze zullen het dus erg op prijs stellen wanneer je ze in het Spaans aanspreekt.

Onthoud daarom dus deze zinnetjes zodat je onze drie helden niet in verlegenheid brengt:

 • Buenos días.
 • ¿Cómo está?
  Bien, gracias.
 • Fue muy delicioso, ¡gracias! (Het was heerlijk, bedankt!)
 • Hasta pronto. (Tot snel.)

Wil je nog meer Spaans oefenen? Met apps zoals Duolingo kun je snel en eenvoudig je Spaanse woordenschat uitbreiden. De oefeningen duren maar een paar minuutjes. Je kunt je Spaans ook extra oefenen met het kijken naar Spaanse series! Bekijk hiervoor onze blog over “Spaanse series op Netflix”.

Ben jij op zoek naar bijles voor Spaans of een andere vreemde taal om alledaagse of niet-alledaagse communicatie in te oefenen? Vraag vrijblijvend info bij BijlesHuis voor begeleiding op maat!

Op de hoogte blijven van onze artikels? Schrijf je hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

spaans leren spaans
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter