5 tips voor een openboektentamen

Voor studenten: studietips 3 min

Omdat toetsen afnemen op locatie door de coronacrisis vaak niet mogelijk is, besluiten veel universiteiten en hogescholen over te schakelen naar openboektentamens. In eerste instantie lijkt dit gemakkelijk, maar het valt veel studenten vies tegen. Is deze manier van toetsing ook nieuw voor jou en weet je niet goed hoe jij je moet voorbereiden op een openboektentamen? Lees dan verder en ontdek 5 handige tips.

open boek tentamen, openboektentamen

1. Houd rekening met de vraagstelling

Bedenk je goed dat openboektentamens vrijwel altijd vragen om verdieping, context en toepassing. Parate kennis ligt namelijk voor je in de vorm van een studieboek, daar vragen ze zelden naar. Het toepassen van de lesstof gebeurt in de meeste gevallen door specifieke vraagstellingen zoals:

  • Wat is de link tussen theorie X en theorie Y?
  • Leg uit in eigen woorden…
  • Geef je mening over theorie X
  • Geef 3 voorbeelden van…
  • Pas theorie X toe op situatie Y

Een openboektentamen bereid je het best voor door zelf vragen te bedenken die op het tentamen zouden kunnen voorkomen. Wanneer je bovenstaande vragen als leidraad gebruikt, kom je al een heel eind. Leg de focus dus 100 procent op het toepassen van theorie. Docenten zien op die wijze dat je de theorie snapt.

2. Structureer de lesstof

Bij openboektentamens is het belangrijker dan ooit om lesstof te structureren. Tijdens het tentamen dien je namelijk zo snel mogelijk kennis paraat te hebben. Binnen een handomdraai moet jij bij de juiste pagina zijn, anders verlies je kostbare tijd. De handigste manier is door te werken met kleefnotities (post-its). Op deze manier vind je vliegensvlug de belangrijkste pagina’s. Vergeet niet zelf een inhoudsopgave te maken en te oefenen met zoeken. Veel studenten denken hier te makkelijk over. Begin dus bijtijds met het plannen, organiseren en structureren van de lesstof, zodat het zoeken naar theorie tijdens het tentamen vloeiend verloopt.

3. Lees de hoofdstukken een paar keer door

Opzoeken is behoorlijk tijdrovend, zorg dus dat je de lesstof een paar keer goed doorleest. Op deze manier weet je waar het over gaat en door te structureren weet je waar het staat. Dit zijn de kerningrediënten om een openboektentamen te halen. Het is verleidelijk om te denken: ‘’Mijn studieboek ligt naast me, dus ik hoef niet te leren. Ik kan alles immers opzoeken.” Laat dit denkpatroon los en ga intensief met de lesstof bezig door te lezen, samenvatten en jezelf vragen stellen. Weet waar de informatie staat en oefen met het toepassen.

Met andere woorden: besteed minder tijd aan lesstof stampen en besteed meer tijd aan verbanden leggen, structureren en opzoeken.

4. Oefen met voorbeeldvragen

Staat er een proeftentamen voor je klaar? Maak deze dan als je alle theorie hebt doorgenomen en gestructureerd. Oefentoetsen zijn ideaal om te kijken wat je goed beheerst en wat nog extra aandacht vergt. Heb jij geen oefentoets gekregen? Raadpleeg dan het internet voor mogelijke examenvragen. Het internet staat vol met oude toetsvragen die oud-studenten delen. Doe er je voordeel mee en oefen deze vragen. In veel gevallen komen een aantal oude tentamenvragen zelfs voor in nieuwe tentamens.

Zelf vragen bedenken is ook een uitstekend idee als je niets vindt. Tot slot is het slim om je docent te mailen voor een paar voorbeeldvragen. Met een beetje geluk stuurt hij/zij een aantal proefvragen en ben jij weer een stapje dichterbij een voldoende!

5. Trucs voor tijdens het openboektentamen

  • Schrijf bij elke vraag in welk hoofdstuk je moet zoeken. Als je niet direct een antwoord weet, houd je op deze manier het overzicht.
  • Schrijf zo veel mogelijk in eigen woorden. Dit duidt op een goede beheersing en toepassing van de stof. Letterlijk alinea’s uit het boek overnemen is te makkelijk. Dat wordt je vaak niet in dank afgenomen.
  • Behoud structuur door je kleefnotities in je boek te laten. Ga niet tijdens het tentamen briefjes verwijderen. Dit resulteert in onrust en dat wil je voorkomen. Zorg wel dat je kleefnotities meeneemt. Wellicht heb je deze onverhoopt toch nodig. Hetzelfde geldt voor een blanco A4’tje die je als kladblok kunt gebruiken.

Wanneer je deze 5 tips opvolgt, is een dikke voldoende binnen handbereik. Laat het tentamen maar komen! Succes.

Ervaar je ondanks de tips toch moeite met de voorbereiding op een openboektentamen? Of heb je moeite met een ander vak? Schroom dan niet om BijlesHuis in te schakelen. Onze docenten staan altijd voor je klaar om jou 1-op-1 te helpen, online of aan huis.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

examens open boek