written by
Jana C.

Weg met de back-to-school blues

Rond studeren 4 min

Na weken niets gedaan te hebben, moet je weer aan de bak. Dat is best even wennen. Je schooltas ben je misschien al lang kwijt geraakt ergens achter in je kast. Haal je hem na de welverdiende vakantie graag weer te voorschijn, of kun je hem nog steeds niet luchten of zien? Als je het (heel) moeilijk vindt om na de vakantie weer aan school te beginnen heb je last van de back-to-school blues. Wees niet bang, er zijn veel studenten die er aan lijden en in dit artikel vind je handige tips.

back-to-school blues

Regelmaat helpt

Uitslapen tot na de lunch zit er helaas niet meer in als school eenmaal weer begonnen is. Daarom kun je tijdens je laatste vakantiedagen het beste vast naar dat ritme toe groeien. Sta elke dag bijvoorbeeld een uur eerder op. Je lichaam heeft dan een paar dagen de tijd om aan het nieuwe ritme te wennen. Als je op je eerste schooldag je hele ritme omgooit doordat je opeens uren eerder op moet staan, is de kans groot dat je je niet goed voelt en 's nachts slecht slaapt. Ook goed ontbijten en verzorgd de deur uit gaan helpt om weer 'in the mood' te komen.

Goede voornemens

Het fijne van een nieuw jaar is een nieuwe start. Bij het begin van een nieuw kalenderjaar maken veel mensen goede voornemens: meer sporten, een nieuwe taal leren, en ga zo maar door. De start van het nieuwe schooljaar is hier ook erg geschikt voor. Wat wil je dit jaar anders aanpakken? Wat ging vorig jaar goed en wil je dit jaar vast houden? Wat wil je naast school gaan doen? Sporten, werken, een cursus, club of vereniging... Het kan allemaal en zo net voor het schooljaar begint, heb je nog even rustig de tijd om te overdenken wat je wilt gaan doen.

Als je dit jaar voor het eerst op kamers gaat, is het bijvoorbeeld erg leuk (en handig!) om je wat meer te verdiepen in het koken. Het lijkt erg ingewikkeld, maar het valt zeker mee. Verras je gezin eens met het voorstel dat jij die avond kookt, zodat je thuis vast wat recepten uit kunt proberen. Er zijn veel sites, food bloggers en makkelijke kookboeken die je kunt raadplegen. Instagram werkt ook erg goed voor het leren koken, je ziet op de foto's gelijk hoe het moet worden. Het water loopt je dan al in de mond! Tip: zoek op hashtag #foodblog

Had je vorig jaar moeite om rond te komen tijdens je studie? Dan is het een goed idee om vast rond te kijken voor een studentenbaantje! Het kost tijd, maar je hebt meer inkomen, sociale contacten en bij elke baan leer je weer wat. Weet je niet waar je moet beginnen? Vraag dan een gesprek aan bij YoungCapital, zij zijn er een pro in om een baantje te vinden die bij je past. Heb je zelf al het perfecte baantje op het oog? Bereid je dan goed voor met deze sollicitatietips!

Je bent niet de enige

Alleen al in Nederland moeten honderd duizenden kinderen en studenten weer naar school. Je bent tussen al die schoolgangers echt niet de enige die daar een beetje tegenop ziet. Vraag je vrienden en klasgenoten eens hoe zij het vinden en wissel tips uit voor een goede start. Een goede start is immers al het halve werk! Zoek ook eens rond op social media met hashtags als #backtoschool, je vind dan veel tips, lotgenoten en leuke producten die je kunt gebruiken voor school.

Blijf er niet mee zitten

Helpen bovenstaande tips niet voldoende en heb je echt al een week van te voren buikpijn omdat school weer gaat starten? Misschien omdat je het gevoel hebt dat je niet op de goede plek zit, of omdat je je alleen voelt of gepest wordt? Blijf er dan niet mee zitten! Er zijn veel mensen die je kunnen en willen helpen. Vertel het eerlijk tegen een vriend, je broer of zus of je ouders. Ook op school zijn er mensen die er speciaal zijn om je op dat vlak te helpen. Denk aan je klasmentor, een studiebegeleider, een vertrouwenspersoon of de maatschappelijk medewerker op school.

Heb je vooral last van financiële problemen, huisvesting of andere studie-gerelateerde problemen? Vraag dan een gesprek aan met je decaan, hij luistert goed naar je verhaal en weet precies wie je met het probleem kunt helpen. Loop in ieder geval niet weg voor het probleem, want dan wordt het steeds groter en voel je je op een gegeven moment ook alleen, omdat niemand van het probleem af weet. Het is even een stap, maar hulp zoeken is dé oplossing!

Heb je veel moeite met een vak, waardoor je tegen het nieuwe schooljaar opziet? Laat het dan geen onvoldoendes regenen en zoek op tijd professionele bijles! Ben je juist erg goed in een vak en ben je op zoek naar dat baantje naast je studie? Registreer je dan als bijlesdocent.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

tips schooltips studeren school back to school