Mindmapping: wat, waarom en hoe?

Voor studenten: studietips 3 min read

Een mindmap is een diagram opgebouwd uit woorden, zinnen en afbeeldingen die in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema zijn opgesteld.
Mindmaps worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo werken veel bedrijven een mindmap uit tijdens brainstormsessies om creatieve ideeën te verzamelen. Ook helpt het om informatie inzichtelijk te maken en bijvoorbeeld met het voorbereiden van presentaties. Ze zorgen voor een duidelijke structuur en scheiden belangrijke van minder belangrijke zaken.

Structuur

Voor studenten bieden mindmaps een uitkomst bij het bundelen van grote hoeveelheden lesstof, omdat het een duidelijke structuur schept in onderwerpen. Je noteert een aantal kernwoorden en werkt ze steeds iets meer uit. Ben je bij het herhalen van de stof even de draad kwijt, dan hoef je alleen maar een blik te werpen op je mindmap.

mindmaps, informatie structureren

Ga zelf aan de slag met mindmappen

Je maakt een mindmap elektronisch of gewoon ouderwets op een blad papier. Als je voor de old school-versie gaat, zorg dan zeker dat je blad groot genoeg is. Neem enkele kleurpotloden of stiften en bedenk voordat je begint over hoe je structuur gaat aanbrengen. Welke onderwerpen komen waar en wat hoort bij elkaar? Het nadeel van papier is dat aanpassingen moeilijk zijn achteraf. Wie veel wil bewerken en aanpassen, gebruikt beter een online tool, zoals MindMup.

Braintraining

Begin met het onderwerp in het centrum van het blad. Van daaruit vertrek je in verschillende richtingen om zo verschillende subcategorieën te creëren. Het handigst is om per categorie een andere kleur te gebruiken. Zo wordt het makkelijker om dingen te onthouden en achteraf connecties te maken. Ook tekeningen, figuren of symbolen helpen je geheugen. Dan activeer je namelijk je rechterhersenhelft, terwijl je bij tekst enkel je linkerhersenhelft aan het werk is.

Enkele tips:

  1. Schrijf je woorden niet achter de lijnen maar er bovenop. Op die manier bespaar je veel plaats en oogt het ook mooier.
  2. Schrijf geen volzinnen maar duidelijke kernwoorden! De belangrijkste kernwoorden maak je best groter of specialer dan de gewone woorden. Zo springen ze in het oog bij het studeren van je leerstof.
  3. Gebruik geen lat om rechte lijnen te maken maar maak kromme, vloeiende lijnen! Zo zet je opnieuw je rechterhersenhelft in werking.
  4. Zet afbeeldingen en tekeningen in je mindmap die gerelateerd zijn aan het onderwerp. Je moet natuurlijk niet overdrijven, maar het helpt bij moeilijk te onthouden onderwerpen.

Handige online tools

Hieronder vind je enkele tools die helpen om mindmaps te maken. Uitproberen is een stuk makkelijker dan op papier.

  • Mindmup is een gratis open source mindmapping-programma geïntegreerd met Google Drive. Je hebt geen login of account nodig, al biedt de premium versie een aantal extra voordelen. Het grootste nadeel aan Mindmup is de beperkte documentgrootte (100kb) en de bewaartijd van de map, namelijk maximaal 6 maanden.
  • Freemind is net als Mindmup gratis en heeft ook een open source licentie. Het verschil is dat Freemind gedownload moet worden. Hiervoor heb je de Java runtime environment nodig. Maar ook dat is gratis. De mindmaps zijn visueel niet het aantrekkelijkst maar wel erg overzichtelijk.
  • Met Imindmap maak je mooie en kleurrijke mindmaps. Het invoegen van afbeeldingen en symbolen gaat ook heel vlot. Als je mindmap klaar is, kan je hem exporteren als een afbeelding.
  • Mindomo is een gebruiksvriendelijk programma om overzichtelijke en visueel aantrekkelijke mindmaps te maken. De makers hebben duidelijk de kaart van het onderwijs getrokken. Zo is het programma te integreren in de typische schoolportalen zoals blackboard of canvas. Mindomo heeft ook een presentatiemodus en biedt de mogelijkheid om filmpjes en audio toe te voegen. Het programma is alleen niet gratis; per account maak je maximaal 3 mindmaps gratis.
  • Met Lucidchart creëer je eenvoudige mindmaps. Het onlineprogramma heeft een hoop extra functies zoals fotobewerking of tekstverwerking. De gratis versie werkt even goed maar heeft beperkte opslagcapaciteit.

Heb je hulp nodig bij je studies? Contacteer onze ervaren studiebegeleiders om je individueel op weg te zetten.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

mindmap studietips tips structuur studeren
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter