Tentamenstress bestrijden in 5 stappen

Voor studenten: studietips 3 min read

Examens
1 hevig kloppend hart
1 pak slapeloze nachten
0,5 l zoute tranen
Een snuifje angstzweet

Ziet dit boodschappenlijstje from hell er bekend uit? Dan weet jij met deze ingrediënten, die je ongewild toch steeds in je karretje blijft gooien, als geen ander hoe examenstress smaakt. Best bitter, vind je niet? Lees snel verder, want we hebben vijf ingrediënten voor je verzameld om je examenrecept heel wat lekkerder te maken.

1. (Voor)bereiden en proeven

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook tijdens het schooljaar kreeg je geregeld toetsen, overhoringen of huiswerk waarmee je de leerstof al zelfstandig verwerkte. Je leerkrachten geven je die opdrachten echt niet zomaar. Herhaling is de beste studiemethode en hebben je zo al vaak van de materie laten proeven. Toch is het belangrijk ook voor de examens een planning te maken zodat je alle vakken op het menu kunt voorbereiden en zo genoeg tijd hebt om de grote hoeveelheden leerstof te verwerken.

2. Rust

In de examenperiode is afleiding je grootste vijand, als olie op het vuur. Voorkom een vlam in de pan, en zie rust als jouw blusdeken. Jij bent de baas, jij houdt de vijand in bedwang. Zorg ervoor dat je op een rustige plek studeert waar het bovendien netjes is. Ruim je bureau voor de start van de examens op zodat je je tijdens het studeren niet laat afleiden door een slingerend tijdschrift of boek. Zo’n opruimsessie is trouwens ook een mooie manier om de examenweken in te luiden. Zodra alles is opgeruimd, kun je aan de slag. Bovendien zorgt rust in je omgeving ook voor rust in je hoofd. Net wat je nodig hebt dus.

examenstress

3. Relaxen als gezond tussendoortje

Helemaal gaarkoken omdat je aan een stuk doorstudeert, is echt helemaal niet bij gebaat. En jij nog het allerminst. Ontspanning is erg belangrijk, omdat je zo tijd krijgt om de leerstof te verwerken. De bedoeling is natuurlijk dat je de materie voor langere tijd onthoudt, dus gun je hersenen vooral even rust. Zie het als jouw gezonde tussendoortje. Houd daar ook rekening mee in je planning. Haal een frisse neus, loop een blokje om met de hond, ga een balletje trappen in de tuin. Een gezonde lunch hoort daar zeker ook bij.

4. Nachtje doorsudderen

Studeren, ontspannen, slapen. En voor dat alles krijg je 24 uur. Lekker even een nachtje doorsudderen op je favoriete energiedrankje of die toch best lekkere cafeïneshots. Niet erg voor een keertje? Helaas, was het maar zo makkelijk. Zoals we eerder al schreven, heb je tijd en rust nodig om alle nieuwe info te verwerken. Pak voldoende nachtrust zodat je er de volgende dag weer helemaal tegenaan kunt. Voel je je toch nog onzeker over een vak, is het beter om de dag voor het examen gewoon wat vroeger op te staan en de dingen waar je moeite mee hebt nog een keer door te nemen, dan de hele nacht doorwerken. Idealiter slaap je 8 uur per nacht. Als je dan een planning maakt waarin je 8 uur per dag studeert, blijven er maar liefst 8 hele uren over voor ontspanning. Klinkt niet slecht, toch?

5. Examenvitamen

Zonder een portie groenten of fruit is een recept niet écht compleet. Wat je eet, is van invloed op hoe je hersenen functioneren. Zorg dus maar beter voor voldoende vitamines, adviseert didactisch diëtist BijlesHuis. Verwen jezelf met je lievelingsfruit of maak een verse salade. Ben je toe aan je lunch of aan je avondeten, zorg dan ook dat daar voldoende gezonds in te vinden is. Natuurlijk mag je jezelf na een zware dag ook wel even belonen met een reep chocolade, maar maak het niet al te gek. Veel water drinken is trouwens wél iets waar je niet op hoeft te matigen, en is dan ook zeker een aanrader.

Wat vind je van de nieuwe ingrediënten voor jouw recept tegen examenstress? Niet slecht, hè? Wij weten zeker dat je examenperiode hiermee een stuk minder stressvol verloopt en dat het makkelijker is de concentratie vast te houden. Daarna kun je dubbel en dwars genieten van een welverdiende vakantie. Veel succes!

Heb je individuele hulp nodig bij de voorbereiding op je examens? Contacteer BijlesHuis voor studiebegeleiding op maat!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.


tentamens stress tentamenstress tips