De present perfect continuous tense in het Engels: een uitleg

Bijleren: talen 4 min

Wanneer gebruik je de present perfect continuous tense nu ook alweer? En was het nu met to have, of met being, of misschien allebei? Dobby heeft ook moeite met de Engelse taal, maar gelukkig wil Harry Potter hem wel helpen met de present perfect continuous. Dobby moet Harry dan wel trakteren op een lekker glas boterbier! Ook voor jou is het na het lezen van deze blog helemaal duidelijk wanneer je de present perfect continuous moet gebruiken en hoe je hem moet vormen. Straks is het een piece of cake!

present perfect continuous, engels

1. Vorming van de present perfect continuous tense

Het is een combinatie van de present continuous en de present perfect. Deze tijden kun je gebruiken om handelingen en situaties te beschrijven die zijn gestart in het verleden en nog niet zijn afgerond. Deze tijd maak je met een vorm van to have en het voltooid deelwoord van to be, plus het hoofdwerkwoord met de uitgang -ing. Bijvoorbeeld, de tegenwoordige tijd van toveren, I conjure, verandert dan in I have been conjuring. Zie onderstaande tabel voor nog meer voorbeelden.

present perfect continuous, engels

! Let op:
Deze tijd kun je niet gebruiken met stative verbs, zoals bijvoorbeeld to know, to like, to promise, en to smell.

2. Gebruik van de present perfect continuous tense – wanneer?

 1. Als dingen in het verleden zijn gestart en nog niet zijn afgerond
  Dobby has been procrastinating all day, he should really stop watching Netflix. (Hij is nog steeds aan het uitstellen.)
 2. Bij herhaalde handelingen
  Ron has been getting these really strange voice messages, I think he should go to the police. (Hij heeft al meerdere van dat soort berichtjes gekregen.)
 3. Bij handelingen die net gestopt zijn
  Wow, you look sweaty, Harry?
  Yes, I have been playing Quidditch.
  (Hij heeft heel de tijd zwerkbal gespeeld en is nu net gestopt.)
 4. Om de duur van een handeling aan te geven
  Dobby has been sleeping for 16 hours. (duur = 16 uur)

Hoe herken je de present perfect continuous tense?

Je kunt het herkennen aan tijdsuitdrukkingen die naar een periode verwijzen van eerder tot en met nu: all day, this week, recently, since…, for… enzovoort.

Harry and Ron have been studying for their test since yesterday. (Ze zijn nu nog steeds aan het studeren.)
Dobby has been enjoying fizzing whisbees recently. (Dobby houdt sinds kort van ballonbruisballen.)

present perfect continuous, engels

3. De present perfect continuous vs. de present continuous of de present perfect simple

Zoals boven genoemd kun je met de present perfect continuous tense aanduiden hoelang een bepaalde handeling duurt, tot nu toe. Bij de present continuous ligt de focus ook op de duur, maar dan gaat het over iets dat nu nog steeds aan de gang is. Kijk maar naar de volgende zinnen:

Harry is working at the Three Broomsticks Inn.
= hij werkt daar nu, op dit moment is hij mensen aan het bedienen (of aan het scrollen op TikTok zonder dat zijn baas het ziet 😉)
VERSUS
Harry has been working at the Three Broomsticks Inn since 2019.
= hij is al werkstudent bij de De Drie Bezemstelen sinds 2019 en hij werkt daar nu nog steeds.

Het verschil bij de present perfect simple tense zit hem in het feit dat activiteiten in de present perfect simple al zijn afgerond. In de present perfect continuous duren ze echter nog voort. Een tweede verschil is dat in de present perfect continuous veel nadruk gelegd wordt op de tijd die er wordt besteed. Zie de volgende voorbeelden:

Hermione has worked all day on her English paper.
=
de dag is nog niet voorbij (= perfect tense), maar Hermione is gestopt met werken voor vandaag (= simple)
VERSUS
Hermione has been working all day on her English paper.
=
de dag is nog niet voorbij (= perfect tense) én Hermione is ook nog niet klaar. Ze is nog steeds aan die paper aan het schrijven. Dedication, ze besteedt er veel tijd aan!

4. Meer voorbeelden

Quidditch 2020 is a very popular video game in the wizarding world. In the PS5 game, wizards and witches are flying on broomsticks and trying to throw balls into the opponents' goal. Hermione, Ron and Harry have been playing the game for 3 hours when finally, the seeker of Ron’s team catches the golden snitch and wins the match. Hagrid also wants to join the game, but he has been drinking butterbeer all afternoon so he can't really focus (verleden - heden).

Zo, als het goed is weet je nu precies hoe je de present perfect continuous tense moet gebruiken. Vind je het nog steeds lastig of wil je graag nog extra oefenen met Engelse tijden? Op deze website kun je oefeningen over alle tijden vinden. Bekijk daarnaast ook onze blog over het verschil tussen de present continuous tense en de andere tijden, en vergeet ook niet onze blogs over de present simple, de present perfect en de present continuous.

Lukken die vervelende Engelse tenses nog steeds niet? Bijles Engels kan je een duwtje in de rug geven. Vraag vrijblijvend naar bijlesdocenten Engels in jouw buurt via www.bijleshuis.nl. Succes!

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste artikels? Registreer je dan hieronder. Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

Engels leren bijles engels Engels engelse tijden present perfect continuous engelse tijden
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter