De ultieme gids om te leren plannen

Voor studenten: studietips 6 min

Om je studie tot een goed einde te brengen, zul je veel moeten plannen. 'Leren leren' wordt dat ook wel genoemd. Om een goede planning te maken, moet je een beetje zelfkennis hebben. Ben je iemand die veel uitstelt? Doe je eerst de leukere taken, en heb je daarna geen fut meer voor de moeilijkere taken? Of zie je het maar niet zitten om te starten met leren voor dat tentamen? In een goede planning zitten studiemomenten én ontspanningsmomenten. In deze blog lees je allerlei tips.

Agenda of planning?

In je agenda schrijf je je huiswerk op en noteer je je tentamens. Dat is het begin van succes; of juist niet. Want als je je huiswerk niet goed noteert, gaat het bij het inleveren van een rapport gegarandeerd mis. Houd daarom een vaste formule aan voor het noteren van je huiswerk.

Tips:

  • Noteer alles op dezelfde manier. Bijvoorbeeld: afkorting vak: taak, extra informatie. Je krijgt dan: AK: presentatie, HS4, p.33-48. En bij wiskunde: WK: tentamen, HS3, p.42-56. Zo zie je niet snel iets over het hoofd. Gebruik ook altijd een zwarte of blauwe pen. Een beetje saai, maar wel overzichtelijk.
  • Gebruik markeerstiften. Koop een setje goede markeerstiften en gebruik voor elke soort taak een andere markeerstift. Bijvoorbeeld: tentamen, rapport, presentatie, groepsopdracht... Zo zie je in één oogopslag wat voor soort huiswerk je hebt.

In een agenda noteer je dus je huiswerk. Een planning gebruik je om je huiswerk in te plannen. In je agenda staat wanneer je huiswerk af moet zijn, in je planning staat wanneer je er aan gaat werken. Dat is een belangrijk verschil.
Een planning helpt je om rust en structuur in te bouwen. In een goede planning zitten momenten waarop je echt aan je huiswerk zit, en momenten waarop je echt kunt ontspannen. Als je goed kunt plannen, voel je minder stress. Een planning verhoogt je discipline, zorg dat je lekker kunt afvinken. Daarnaast zie je het gelijk als het te druk wordt. Je kunt dan van te voren iets afzeggen, waardoor je een stressmoment kunt voorkomen.

Een planning maken

Zo maak je een weekplanning

Wie regeert, kijkt vooruit. Dat is met plannen net zo. Je wilt er niet één dag van te voren achter komen dat je een presentatie in het Frans moet houden. Daarom is het goed om elke week een weekplanning te maken. Kies een vast moment in de week waarop je de week daarna vast inplant. Bijvoorbeeld vrijdagmiddag, of zaterdag of zondag.
Je kunt een planning maken in Excel, een schrift, tweede agenda of een bullet journal. In een bullet journal vind je bladzijden met stipjes in plaats van lijnen. Hierdoor kun je heel makkelijk weekschema's tekenen. Zoek op Instagram op #bujoweeklyspread en je vind veel inspiratie. Het maakt niet uit wat je kiest, als je maar een overzicht hebt van alle dagen en het liefst ook de uren.

Vervolgens ga je al je vaste afspraken invullen. Bijvoorbeeld: school, het avondeten, atletiek, en oma's verjaardag. In de tijd die over is, zul je je huiswerk moeten doen. Komt het vooral aan op het weekend? Gebruik voor elke soort activiteit een andere kleur. Zo heb je snel overzichtelijk hoe je week eruit ziet.

voorbeeld planning, planning, weekplanning, schoolwerk

Zo plan je je huiswerk in

Zet op een rijtje welk huiswerk je precies hebt. Je hebt doe-huiswerk en leer-huiswerk. Die verschillende soorten kun je het beste met elkaar afwisselen. Zo houd je het het langst vol. En beiden zijn belangrijk.

Bedenk bij elke taak hoeveel tijd je er ongeveer voor nodig zult hebben. 3 wiskundeopgaven moet lukken in één avond, een heel werkstuk niet. Grote taken kun je in kleinere taken knippen. Elke taak kun je dan apart inplannen. Voor dat werkstuk, kies je bijvoorbeeld de taken: informatie opzoeken, hoofdstukken vaststellen, hoofdstuk 1 schrijven, hoofdstuk 2 schrijven, spelling controleren en inleveren. Door je huiswerk zo 'uit een te rafelen' kun je een realistische planning maken.

Leertips voor een tentamen:

  • Begin minimaal 5 dagen van tevoren met leren;
  • Wissel leren, opgaven maken en overhoren met elkaar af. Heb je geen werkboek bij de lesstof? Online vind je veel oefeningen! Heb je moeite met leren? Lees de stof dan eens hardop aan jezelf voor.
  • Gebruik de laatste dag voor de toets om alles te herhalen.
  • Toch in tijdsnood? Oefen dan de laatste oefeningen van het hoofdstuk, die zijn ongeveer even moeilijk als de toets.

Denk bij het inplannen van je huiswerk na over de prioriteit van elke taak. Stel je kunt vanavond maar één taak doen: of die 3 wiskundeopgaven, of een taak van een groepsopdracht waar je groepsgenoot weer mee verder moet. Beide taken moeten over twee dagen pas klaar zijn. Welke ga je dan vanavond doen? De groepsopdracht heeft meer prioriteit, omdat iemand anders daar mee verder moet. Dit heeft ook invloed op je planning. Heb je moeite met prioriteiten stellen? Gebruik dan het Eisenhowers model.

Nog meer tips voor je planning:

  • Wissel af tussen doe-huiswerk, en leer-huiswerk.
  • Ben je een moeilijke starter? Begin dan met eenvoudige en/of leukere taken.
  • Ben je een makkelijke starter of kun je je niet lang concentreren? Begin dan met de moeilijkste en/of vervelendste taak.
  • Zet een kookwekker en houd elke 45 minuten 10 minuten pauze. Zorg dat je in de pauze niet op een schermpje zit en even wat beweging krijgt. Zo blijf je langer geconcentreerd en krijg je meer voor elkaar.
  • Plan uitlooptijd in. Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren. Plotseling een extra huiswerktaak, je moet iemand ergens mee helpen of je bent een dag niet lekker. Door wat ruimer te plannen dan nodig, kom je minder snel in de problemen en heb je minder last van stress.
  • Tot slot: onderstreep in je agenda welk huiswerk je al ingepland hebt, en controleer goed of je niets bent vergeten.

Als je alles ingepland hebt, ziet je planning er bijvoorbeeld zo uit (zaterdag en zondag niet mee gerekend):

voorbeeld planning, planning, weekplanning, schoolwerk

Bonustip: Zorg dat je af kunt vinken! Dat geeft een voldaan gevoel en is een boost voor je zelfvertrouwen. Daarnaast zie je zo hoe veel werk je al gedaan hebt.

Reflecteren is belangrijk

Het is altijd goed om terug te kijken naar hoe iets gegaan is. Kijk dus eerst naar de week die al voorbij is, voor je de nieuwe week gaat inplannen. Hoe is het gegaan? Lukte het om je aan je planning te houden? Waarom wel/niet? Liep een bepaalde taak uit? Neem die kennis mee naar je volgende planning. Zo zit je planning steeds beter in elkaar.

Door te reflecteren leer je ook meer over jezelf. Had je bijvoorbeeld veel moeite om je aan de planning te houden? Dan weet je dat je meer discipline nodig hebt. Of zat er helemaal geen ontspanning in je agenda? Dan moet je helaas een activiteit schrappen om het vol te kunnen houden op de lange termijn. Door te reflecteren leer je om jezelf bij te sturen. Ook leer je beter om tijd in te schatten. Dat komt je je hele verdere leven goed van pas.

Je kan je eigen planning maken via deze sjabloons. Succes!

Lukt het met deze tips niet om een goede planning te maken - en je eraan te houden? Of vind je je eigen studiemethode maar niet? Neem dan contact op met Bijleshuis, ervaren studiebegeleiders genoeg die je willen ondersteunen.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

leren leren plannen planning maken agenda weekplanning