Of je nu op de middelbare school zit, of op de hogeschool of universiteit, of zelfs als je gewoon iets nieuws wil leren: studeren is één van de belangrijkste onderdelen van ons leven. Echter, het feit dat we vaak moeten leren in ons leven betekent niet dat we er allemaal even goed in zijn. Grote stukken leerstof verwerk je niet zomaar even 1, 2, 3. Zeker niet als het onderwerp je niet zo interesseert. Hoe kan je het beste studeren? Gelukkig zijn er bij BijlesHuis veel bijlesdocenten die alles weten over beter leren. Lees dus snel deze blog en krijg 7 tips om te leren beter te leren!
1. Creëer een perfecte studieplek
De eerste stap om mee te beginnen is het creëren van een studieplek waar je je optimaal kan concentreren. Het beste studeer je in een opgeruimde en rustige plek. Hou afleidingen tot een minimum, dus geen tv’s en/of andere apparaten die je aandacht kunnen opeisen, en zorg ervoor dat er voldoende licht is. Wist je dat de kleur van het lamplicht je stemming kan beïnvloeden? Denk ook na over het belang van een verstelbare tafel en/of ergonomische stoel. Daarnaast zijn een gemiddelde temperatuur van 21 graden en een goed geventileerde ruimte ideaal. Lees hier meer over het creëren van jouw perfecte studieplek.
2. Pas effectieve leerstrategieën toe
Er zijn ontzettend veel handige leerstrategieën om toe te passen zodat je informatie beter onthoudt. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen oplossen, flashcards gebruiken, mindmaps of samenvattingen maken. Voor het leren van een taal bestaan er nog een hoop extra strategieën om efficiënter en sneller talen te leren. Het is van belang dat je een beetje experimenteert om te ontdekken welke strategie het beste past bij je. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat verschillende vakken verschillende leerstrategieën vereisen. Experimenteer dus per vak welke strategie het meest effectief is voor je. Lees hier over de 5 effectiefste leerstrategieën die je kunt uitproberen.
3. Beperk het gebruik van je telefoon
Het is tegenwoordig een welbekend probleem: alle applicaties op je telefoon zijn vaak veel boeiender dan de stof die je moet leren voor school, om maar niet te spreken over de constante stroom van notificaties, of het heen en weer sturen van berichtjes aan je vrienden en vriendinnen. Volgens Statista zitten we met z’n allen gemiddeld zo’n 5,4 uur per dag op onze smartphone! Bedenk wat je allemaal had kunnen leren in die tijd… 😉
Gelukkig zijn er verschillende apps die speciaal zijn ontworpen om je telefoongebruik te verminderen. Je zou bijvoorbeeld een app kunnen installeren die je smartphone tijdelijk blokkeert, zodat je je beter kan concentreren op je studie, of een app die je met behulp van de Pomodorotechniek helpt met tijdmanagement. Lees hier over een lijst met 7 apps die je helpen om je productiviteit te verhogen.
4. Tijdmanagement: plan je taken- en studeertijd goed in
Goed tijdmanagement is belangrijk zodat je je taken en studeertijd efficiënt kan inplannen. Op die manier kun je het overzicht bewaren en maak je optimaal gebruik van de tijd die je tot je beschikking hebt. Hieronder zijn een paar tips:
- Maak een weekplanning. Hier download je een handige weekplanner
- Wissel leerwerk, overhoorwerk en doewerk met elkaar af
- Moeilijke starters beginnen het beste met eenvoudigere taken en bouwen dan op naar moeilijkere taken. Makkelijke starters kiezen het beste voor het omgekeerde
- Zorg voor voldoende marge in je planning
- Vergeet niet om tijdige pauzes in te plannen, het liefst ook volgens de Pomodorotechniek
Vergeet ook niet om onze ultieme gids om te leren plannen te lezen, en onze gids om een planning voor je examen te maken.
5. Gebruik ezelsbruggetjes om leerstof te onthouden
Ezelsbruggetjes zijn superhandig om beter en sneller informatie te onthouden, zodat je de leerstof niet vergeet op het examen. Vaak gaat het om creatieve manieren waarop je de informatie koppelt aan iets wat je al kent. Denk bijvoorbeeld aan een rijmpje, een beeld of acroniem. Ezelsbruggetjes maken de leerstof niet alleen maar makkelijker om te onthouden, het kan ook het studeren leuker maken! In onze blog over ezelsbruggetjes staat een lijst met allerlei handige ezelsbruggetjes en leer je ook hoe je zelf ezelsbruggetjes kan maken.
6. Herhaal de stof actief (dus niet alleen maar lezen en onderstrepen)
Hoe kun je beter leren? Met alleen lezen en onderstrepen kom je er niet, en ook niet met alleen maar videootjes kijken. Misschien begrijp je de leerstof dan wel enigszins, maar deze zelf reproduceren of toepassen is heel andere koek. Daarom is het van belang dat je de leerstof actief herhaalt in plaats van alleen maar passief tot je neemt.
Maar hoe doe je dat dan? Je kunt het herhalen in intervallen, door zelf examenvragen op te stellen, flashcards te gebruiken, oefeningen te maken of de leerstof hardop uit te leggen aan je spiegelbeeld of aan een klasgenootje. Lees hier hoe je de leerstof het beste actief kan herhalen.
7. Ontdek welke leerstijl het beste werkt voor jou
Iedereen verwerkt informatie op een andere manier, daarom kan studeren een heel divers proces zijn. Een Amerikaanse psycholoog genaamd David Kolb heeft vier verschillende leerstijlen geïdentificeerd en ontdekt dat elke persoon sterker is in één van deze stijlen. De leerstijlen zijn als volgt: de doener, de beslisser, de denker en de dromer. Als je wil weten welke leerstijl het beste bij jou past, kun je dat in deze blog lezen, samen met praktische studietips voor elke stijl.
Hoe kan je beter leren? Deze blog heeft je 7 tips gegeven die je hopelijk zullen helpen en/of inspireren. Maar, zoals je nu weet, is leren ook een individueel proces en betekent “de beste manier om te studeren” voor iedereen iets anders. Gelukkig hebben de bijlesdocenten van BijlesHuis veel ervaring met het persoonlijk begeleiden van leerlingen en studenten zodat ze hun leerdoelen kunnen halen. Heb jij behoefte aan 1-op-1 -begeleiding met leren leren? Neem dan vrijblijvend contact op met BijlesHuis. Veel succes!
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte bijlesdocent
Onze maandelijkse spamvrije newsletter ontvangen? Schrijf je hieronder in!