Is het voor jouw kind ook lastig om zich te concentreren in de klas? Dwaalt je kind vaak weg in gedachten of staart hij of zij eindeloos naar buiten? Voor veel kinderen is het helemaal niet vanzelfsprekend om de hele tijd in volle concentratie in de schoolbanken te zitten. Maar te veel dromen in de klas kan vervelende vormen aannemen, vooral als hierdoor de cijfers dalen. Hoe komt het dat je kind zoveel dagdroomt en wat kun jij als ouder of verzorger doen om te helpen? Dat lees je hieronder.
Oorzaken: waarom droomt je kind in de klas?
Er bestaan veel mogelijke verklaringen waarom kinderen in de klas dromen. De meest voorkomende oorzaak van dromerigheid is echter slaaptekort. In de puberteit maakt het lichaam namelijk hormonen aan die ervoor kunnen zorgen dat het kind minder makkelijk in slaap valt.
Het kan ook een teken van een gezondheidsprobleem zijn als je veel droomt in de klas, zoals bijvoorbeeld slapeloosheid of slaapapneu. Of misschien van een concentratiestoornis zoals ADHD of ADD. Ook zou het kunnen liggen aan voeding, bijvoorbeeld dat je kind onvoldoende voedzame maaltijden nuttigt.
Een andere mogelijkheid is dat de leerstof misschien te makkelijk is voor jouw kind. Hun hersenen zouden al verder ontwikkeld kunnen zijn dan die van leeftijdsgenoten. Of misschien is jouw kind zelfs hoogbegaafd. Dan is het goed mogelijk dat de leerstof tijdens de les niet uitdagend of prikkelend genoeg is.
Tips om zich te concentreren in de klas
Als je je zorgen maakt over dat je kind teveel zit te dromen in de klas, dan volgen hier een paar handige tips voor je om dagdromen tegen te gaan!
Stel je kind vragen
Het is belangrijk om de oorzaken van het dromen in de klas te achterhalen als je dagdromen wil voorkomen. Hoe voorkom je het? Door erover met je kind te praten! Door middel van doelgerichte vragen te stellen, kun je al een paar redenen uitsluiten waardoor je je meer kan richten op andere mogelijke oorzaken. Probeer dus te achterhalen hoe je kind het dagdromen zelf beleeft. Een aantal voorbeeldvragen zijn:
- Vind je de leerstof te makkelijk?
- Vind je de leerstof te moeilijk?
- Word je vaak wakker ‘s nachts of val je moeilijk in slaap?
- Voel je je moe in de les?
- Word je snel afgeleid door de omgeving/klasgenootjes?
- Waaraan denk je als je wegdroomt in de klas?
Praat met de docent
Maak een afspraak met de docent van je kind. De docent kan je misschien meer informatie geven over wat er tijdens de lessen gebeurt, in hoeverre je kind dagdroomt en op welke momenten. Mogelijk is het een oplossing om je kind tussen de lessen door meer te laten bewegen. Of misschien verveelt het kind zich met de leerstof. Je zou dan met de docent kunnen praten om de leerstof leuker en uitdagender voor het kind te maken.
Genoeg slaap
Het is belangrijk dat je kind ’s nachts voldoende slaapt. Gemiddeld zou een kind ongeveer 8 tot 10 uur moeten slapen, maar vaak lukt ze dat niet. Bedenk een bedtijdroutine waarbij niet alleen de schermtijd voor het slapengaan beperkt wordt, maar ook activiteiten zoals zeer intensief sporten en het drinken van frisdrank. Vanwege de adrenaline en cafeïne is het namelijk moeilijker voor je kind om in slaap te vallen. Als je kind na deze maatregelen nog steeds moeite heeft met slapen, probeer dan deze 5 tips om in slaap te vallen. Wees je ervan bewust dat slaaptekort niet alleen leidt concentratieproblemen, maar het kan ook leiden tot verminderde eetlust, druk gedrag en spanning.
Gezonde voeding
Let erop dat je kind ’s ochtends een gezond ontbijt eet. Als je kind geen honger heeft, probeer hem of haar dan tenminste iets kleins en voedzaams te laten eten. Een goede concentratie eist namelijk veel energie van het lichaam. Deze energie komt uit de voeding die je kind eet. Daarnaast is gezonde voeding niet alleen ’s ochtends belangrijk, maar ook de rest van de dag. Om de hersenen van je kind optimaal te laten functioneren helpt het eten van voedzame maaltijden en snacks enorm. Hier kun je meer lezen over het belang van gezonde voeding voor studenten.
Doodles tekenen helpt dagdromen te voorkomen
‘Doodle’ komt van het Engelse doodling, in het Nederlands soms ook wel “droedelen” genoemd. Het is een effectieve manier om dagdromen tegen te gaan. Maar wat is het eigenlijk precies? Doodles tekenen is het tekenen van willekeurige vormpjes, doelloos, terwijl je gedachten ergens anders zijn. Je zou kunnen zeggen dat het krabbels zijn, gecreëerd vanuit ons onderbewustzijn.
Waarom is doodles tekenen beter dan dagdromen? Welnu, met het tekenen van doodles activeer je verschillende delen van je brein, waardoor je je beter kan concentreren en informatie kan verwerken. Deze hersenactiviteit is precies genoeg om niet van je taak afgeleid te raken en om andere afleidende gedachtes te blokkeren.
Professionele hulp
Als je vermoedt dat jouw kind aan een onderliggende concentratie- of gezondheidsaandoening lijdt, schakel dan professionele hulp in via de school of bij je huisarts. Zo weet je precies wat er aan de hand is met jouw kind en wat de beste aanpak is. BijlesHuis heeft ook een handleiding gemaakt over hoe je met concentratieproblemen bij je kind omgaat.
De langetermijneffecten van dromen in de klas
Het regelmatig dromen in de klas en het voortdurend moeite hebben om zich te concentreren, kan op de lange termijn negatieve gevolgen hebben. Als kinderen niet goed de les volgen vanwege concentratieproblemen, kan dat leiden tot lage cijfers of misschien wel een studieachterstand. Daarom is het van groot belang om de oorzaken van dromen in de klas te achterhalen en om op tijd in te grijpen.
Heeft jouw kind hulp nodig om slechte cijfers te verbeteren, om te leren leren, of misschien om samen met een enthousiaste bijlesdocent de opgebouwde studieachterstand in te halen? Neem dan vrijblijvend contact op met BijlesHuis en we bekijken samen de mogelijkheden.
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte bijlesdocent
Maandelijks de nieuwste artikels per mail ontvangen (zonder spam)? Schrijf je hieronder in voor onze newsletter!