Uit cijfers van BijlesHuis blijkt dat steeds meer bijlesstudenten voor online bijles kiezen, zeker sinds de coronacrisis. Bijles online geven beperkt het risico op verspreiding van het coronavirus en scheelt reistijd. Bovendien kan BijlesHuis door locatieafhankelijkheid makkelijker de beste docentenmatch voor de student vinden, ook al is de afstand meer dan 200 kilometer. Wil jij ook beginnen met online bijles geven?
Bijles online geven klinkt misschien als een ver-van-mijn-bedshow voor de meeste docenten, maar de ervaring leert ons dat deze nieuwe manier van onderwijzen ontzettend veel voordelen kent tegenover bijles aan huis. Toch is het voor te stellen dat jij je afvraagt of het wel even persoonlijk is en hoe het moet als je niet kan meekijken in het boek van de student? Of als je iets moet illustreren ter verduidelijking? In dit artikel lees je praktische tips om jouw online bijlessen naar een hoger level te tillen.
Op maat gemaakt platform
De digitale leeromgeving van BijlesHuis is speciaal ontwikkeld om online bijles te geven. Zo combineer je gemakkelijk videochatten met de mogelijkheid om je scherm te delen, het interactieve schoolbord te gebruiken en bestanden te uploaden. Zowel de student als jijzelf kunnen schrijven, tekenen, markeren, oefeningen maken, co-browsen en samen externe pagina’s bezoeken. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Zowel docenten als studenten vinden het fijn om tegelijkertijd in een tekstbestand te werken, maar toch onafhankelijk van elkaar onderzoek te doen. Vooral bij scriptiebegeleiding is dit ideaal. Online markeren is ook een uitkomst. Zo kan de docent precies duiden waar de leerling een fout begaat. Door bestanden te uploaden, kan je als docent lesstof of opdrachten delen. Extra uitleg kan je zelfs in de kantlijn zetten. De digitale leeromgeving van Bijleshuis is tot in de detail geoptimaliseerd voor online bijlessen. Hieronder vind je enkele demolessen Frans en wiskunde:
Voor de bijles begint
Voordat de online bijles begint, is het verstandig om een rustige plek uit te zoeken zonder lawaai, fel tegenlicht of een juist te donkere kamer. Het is belangrijk om niet gestoord te worden door huisgenoten. Het komt onprofessioneel over als er mensen binnenlopen. Bovendien werkt het afleidend.
De volgende checklist helpt je bij het optimaliseren jouw online bijles:
- Test je internetverbinding. Minimale snelheden zijn 10Mbps download en 3 Mbps upload.
- Gebruik Google Chrome als internetbrowser. Het online platform werkt daarop het best.
- Test je microfoon en camera. De leerling moet je uitstekend kunnen verstaan en zien. Een hoofdtelefoon met microfoontje werkt vaak beter dan de ingebouwde microfoon in je laptop.
- Werkt iets niet naar behoren? Neem dan direct contact op met BijlesHuis. Ons technisch team staat altijd klaar om te helpen.
Verken het leerplatform uitvoerig en ontdek alle functies. Alleen op die manier haal je alles uit online bijlessen. Ben je niet zo technisch aangelegd? Dan staan onze accountmanagers voor je klaar om een demonstratie te geven. Als we het even voordoen zal alles snel duidelijk worden.
Voorbereiden op online bijlessen
Bij bijles op locatie is het vanzelfsprekend om boeken en eventueel extra formulieren mee te nemen. Bij online bijles moet dat vooraf besproken worden met de leerling. Zo is het essentieel om met de volgende zaken rekening te houden:
- Vraag een pdf van de lesstof (en het liefst ook van de opdrachten).
- Is er geen digitale versie beschikbaar? Vraag de student om foto's te maken en te uploaden van de belangrijkste pagina’s. Scannen kan ook.
- Ondertussen kan je op zoek gaan naar extra oefeningen en filmpjes. Deze kunnen jullie d.m.v. schermdelen samen maken/bekijken.
- Vraag aan de student om eventuele vragen op te schrijven.
- Maak het doel van de les vooraf kenbaar. Vertel wat je wil bereiken. Deze duidelijkheid vinden studenten fijn.
Concrete tips voor online bijles
- Bij online bijles ligt afleiding op de loer. Bespreek daarom vooraf een aantal regels met je leerling. Bijvoorbeeld dat er geen andere tabbladen open mogen staan en dat de smartphone niet gebruikt wordt. Vertel er ook bij waarom je die regels opstelt. Op die manier kom je niet te autoritair over.
- Gebruik niet te veel materiaal in een keer. Houd het overzichtelijk voor de leerling.
- Werk visueel. Online gesprekken voeren is toch iets anders dan fysiek. Probeer daarom met veel visuele dingen te werken. Denk aan websites tonen, video’s kijken, schema’s uploaden en het whiteboard gebruiken.
- Veel mensen vinden online bijlessen intensiever dan fysieke bijlessen. Zorg daarom dat de les niet te lang duurt. Bovendien is het handig om halverwege vijf minuutjes pauze in te lasten.
- Maak een planning, maar houd er rekening mee dat niet alles zo loopt als gedacht. Je zult flexibel moeten zijn om de leerling zo goed mogelijk te begeleiden.
- Interactief lesgeven is de sleutel tot succes. Zorg dat je de juiste vragen stelt en geef goede feedback. Daarnaast is het slim om te werken met competitieve spellen en originele opdracht.
Handige tools om de lessen wat leuker te maken
- Met Symbaloo maak je een uitgestippelde route die je samen met je leerling doorloopt. Een soort online zoektocht!
- Kahoot is dé ideale manier om je online bijles te beëindigen. Samen met je leerling herhaal je de leerstof nog eens aan de hand van een quiz. Zo worden de lessen ook wat minder eentonig.
- Met het digitaal prikbord Padlet kan je leerling zijn/haar lesstof uploaden voorafgaand aan de bijlessen. Je kan ook “digitale post-its” aanmaken, video’s en afbeeldingen delen.
Aan de slag!
Nu je helemaal ingewijd bent in de geheimen van online bijles geven, kan je er meteen in vliegen! Registreer je als bijlesdocent, bekijk de openstaande online opdrachten in jouw vakgebied en help studenten hun leerdoelen te bereiken!
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte bijlesdocent
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.