Van de basisschool tot op de universiteit: aan presenteren ontkom je niet. Uit onderzoek blijkt dat een overgroot deel van de scholieren en studenten publieke spreekangst ervaart. Deze angst gaat voor sommigen zelfs zo ver dat het slapeloze nachten, misselijkheid en/of flauwvallen veroorzaakt. Een serieus probleem waarmee wij jou graag mee helpen. Hoe kan je nu beter presenteren? In dit artikel lees je gouden presenteertips, zodat je de volgende keer met zelfvertrouwen je publiek omver blaast!

Een goede voorbereiding is het halve werk

1. Sleutelboodschap

Veel mensen maken de fout om alles over een bepaald onderwerp te willen vertellen. Dit zorgt er ten eerste voor dat het voor het publiek te snel gaat en ten tweede blijft je presentatie oppervlakkig. Denk dus van te voren na over wat jij precies wil toevoegen met jouw presentatie. Bedenkt 3 sleutelboodschappen die als het ware de steunpilaren van je presentatie vormen.

2. KISS (Keep It Safe and Simple)

Bedenk goed dat jouw publiek niet kan lezen en luisteren tegelijkertijd. Daarom heeft het geen enkele zin om complete alinea’s in je PowerPoint te verwerken. Vermijd dat te allen tijde! Je wil dat mensen naar jouw verhaal luisteren en niet ondertussen afgeleid zijn door de PowerPoint. Houd je slides simpel en verwerkt niet al te veel details. De dia’s zijn er simpelweg voor bedoeld om hetgeen wat jij zegt te verduidelijken. Een simpele opmaak met een paar steekwoorden voldoet prima.

Om deze tip te concretiseren raden we de 5/5/5-regel aan. Dit houdt in dat je niet meer dan 5 lijnen tekst per slide gebruikt, niet meer dan 5 woorden per lijn en niet meer dan 5 slides vol tekst achter elkaar. Een perfect steuntje in de rug als je een presentatie maakt. Plaats ook niet te veel afbeeldingen of animaties in je PowerPoint. Uiteraard kan het een leuke toevoeging zijn, mits het écht een toegevoegde waarde heeft.

3. Show, don’t tell

Een veelgebruikte quote in de schrijverswereld is ‘show, don’t tell’. Dit geldt ook voor presentaties. Wanneer jij begint met ‘Hallo ik ben Pietje en ik ga je iets vertellen over ….’ bega je een fout. Niemand wordt dan gevleid om er even goed voor te zitten. Sterker nog, het demotiveert het publiek. Als je wil dat mensen luisteren, moet je met je woorden tot mensen hun verbeelding spreken. Begin met een leuke persoonlijke anekdote, een stelling of een publieksvraag. Dan trek je direct de aandacht van het publiek. Hierdoor onthouden ze het ook beter.

Wil je weten hoe je volgens wetenschappelijke inzichten een onvergetelijk verhaal vertelt? Bekijk dan deze inspirerende video:

4. Slim voorbereiden

Is je PowerPoint af en heb je uitgetypt wat je wil vertellen? Dan is je voorbereiding nog lang niet klaar. Om overtuigend over te komen moet je de tekst echt kunnen vertellen, niet alleen oplezen. Einstein zei ooit: ‘’If you can't explain it simply you don't understand it well enough’’.

Voor je zelfvertrouwen is het slim de presentatie in de spiegel te oefenen of jezelf met je smartphone op te nemen. Het voelt wellicht eerst ongemakkelijk, maar het helpt echt. Als je gemakkelijk de hele presentatie kunt vertellen, ben je er helemaal klaar voor.

De dag van de presentatie

Je kent het vast wel: je bent op en top voorbereid, maar het zweet breekt je uit, je hart zit in je keel en je vergeet ineens je tekst wanneer je moet presenteren. Alles voor niets gedaan. Deze angst ervaren ontzettend veel scholieren en studenten. Het belangrijkste is om te accepteren dat de angst aanwezig is. Zelfs ervaren sprekers die voor de 100e keer presenteren, voelen angst. Laat de zenuwen toe en bedenk je dat je presentatie niet helemaal perfect hoeft te zijn. Ben je je tekst vergeten? Vertel dat rustig aan het publiek, zoek het op en ga weer verder.

Psychologisch gezien beland je in een flight-or-flightmodus als je moet spreken voor een groep. Je hersenen zien het als bedreigend. Dit kan enigszins paniek veroorzaken. Gelukkig bestaat er een makkelijke oefening om een paniekreactie tegen te gaan. Dit helpt niet alleen je lichaamshouding, maar ook je gemoedstoestand. Door een aantal minuten een krachtpose aan te nemen, stijgt je testosteron en daalt je stresshormoon.

Hoe je presenteert is net zo belangrijk als wat

De inhoud van je presentatie kan ontzettend interessant zijn, maar soms komt het niet goed over op het publiek. Oorzaak? De manier hoe je het vertelt. Probeer tijdens het presenteren rechtop te staan, je voeten iets wijd (onder je schouders) en je kin ietwat omhoog. Haal van te voren goed adem (door je neus inademen naar je buik en langzaam door je mond uitademen).

Qua toon is het handig om niet op het zelfde volumelevel te praten. Zorg voor een gevarieerde intonatie en laat af en toe een pauze vallen. Handig is om tussendoor soms een slokje water te nemen. Dit werkt als een perfecte minipauze wat zowel jou als het publiek even ‘adempauze’ geeft.

Ben jij al klaar voor je volgende presentatie? Verwacht niet gelijk de beste presentatie ooit, maar deze tips zullen je ongetwijfeld wat verlichting geven. Geloof in jezelf en dan komt het écht goed!

Heb je ondanks deze tips moeite met presenteren? Of loop je vast met andere taken of lastige leerstof? Vraag dan vrijblijvend meer informatie aan. Onze ervaren bijlesdocenten helpen jou graag 1-op-1 op momenten dat het jou uitkomt.

🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte bijlesdocent

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.