Thuis studeren: 5 tips om je perfecte studieplek te creëren

Voor studenten: studietips 6 min

Tijdens de coronacrisis volgden velen van ons alleen afstandsonderwijs via de computer of de laptop. Dat heeft ons gedwongen nieuwe manieren te vinden om thuis lessen te volgen online en thuis te studeren. Maar ook zonder het coronavirus vraagt het heel wat discipline om goed te studeren wanneer je thuis bent. Daarom geven wij jou bij BijlesHuis graag een paar tips om thuis jouw ideale leeromgeving te creëren.

Zo min mogelijk afleiding

Studeren doe je het beste in een rustige omgeving, netjes, opgeruimd en zonder afleidingen. Maar waar moet je dan op letten? Zorg ten eerste dat jouw studieplek zo leeg mogelijk is. Beperk je alleen tot het noodzakelijke: je studiemateriaal, een notitieschrift, schrijfgerei en indien nodig je laptop of computer. Met een Spartaanse inrichting als deze kun je elke ochtend met een schone lei beginnen!

Ook is het van belang dat je omgeving stil en rustig is. Natuurlijk verwacht niemand van je dat je volledige controle hebt over je omgeving, maar met oordopjes of een hoofdtelefoon kan je die lawaaierige buren toch al heel wat buitensluiten.

Let daarnaast ook je mobiele telefoon eventjes weg. Het checken van sociale media is funest voor je productiviteit tijdens het studeren. Vind je dit toch erg lastig? Download dan een app die de meldingen op je telefoon of laptop tijdelijk kan blokkeren. Je kan bijvoorbeeld Appblock gebruiken voor Android, Self-Control voor iOS en Coldturkey voor je laptop of pc. Mocht het internet je toch nog teveel verleiden, dan kun je altijd nog drastischere maatregelen nemen en je WiFi tijdelijk uitzetten. Licht daarvoor wel eerst je familie of huisgenoten in zodat je niet per ongeluk één van hun video calls verstoord!

studieplek thuis
Op deze manier kun je geconcentreerd werken

Kies een vaste studieplek

Een vaste studieplek helpt je om makkelijker de leerstof te onthouden. Doordat je deze plaats met studeren gaat associëren, wordt het concentreren en ophalen van informatie makkelijker gemaakt.

Probeer zo mogelijk om je vaste studieplek niet in je slaapkamer te creëren. Het is namelijk te verleidelijk om even een dutje te doen wanneer je bed maar een paar meter van je vandaan naar je staat te lonken. Wat je ook doet: studeer niet in je bed! Die plaats associeer je namelijk vooral met slapen, en voor dat je het weet ben je lekker ingedut. Andersom heeft het ook gevolgen: als je veel andere niet-slaap gerelateerde dingen in je bed doet, kan je ’s avonds ook meer moeite krijgen om in slaap te vallen.

Is het niet haalbaar om je studieplek van je slaapkamer te scheiden, en moet je toch in een multifunctionele ruimte studeren? Hou dan zoveel mogelijk niet-studie gerelateerd materiaal uit het zicht en zorg dat alles geordend is. Gebruik je je bureau ook voor andere dingen dan studeren? Selecteer dan één zijde van de tafel die je alleen voor studeren reserveert. Zo kun je toch nog een soort van scheiding maken tussen je studieactiviteiten en je vrije tijd.

Het gaat vooral om het creëren van een plaats waar je binnenkomt en denkt: “YES! Ik ga aan de slag!” (Het helpt om dit hardop te zeggen 😊)

Genoeg beweging

Het is een must om een comfortabele stoel te hebben wanneer je voor een langere tijd stil wilt studeren en concentreren. Denk na over of je wil investeren in een ergonomische stoel. Tegenwoordig zijn er ook betaalbare verstelbare bureaus op de markt waardoor je staand kan werken. Een goede afwisseling tussen zitten en staan zorgt voor een betere doorbloeding en zuurstofopname.

Of je nu zit of staat, controleer altijd of je een goede houding hebt. Er zijn een heleboel zaken waar je op kan letten. Voor laptops bestaan er bijvoorbeeld laptopstandaarden, externe toetsenborden en muis om er voor te zorgen dat je een juiste kijkhoogte hebt. Ook van invloed op je houding is de grootte van je scherm: hoe kleiner het scherm, hoe meer je nek buigt. Een slechte houding kan leiden tot vermoeidheid en fysiek ongemak.

Of je nu comfortabele stoelen of aangepaste gereedschappen gebruikt om te werken, het is hoe dan ook geen geheim dat lang stilzitten ongezond is. Onderzoek heeft aangetoond dat lang stilzitten de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verhoogd. Ga dus elk half uur even rechtop staan, strek je benen en drink een glas water. Of las een actievere pauze in: ren eens door je huis of spring een keer of 10 op en neer. Wedden dat je er daarna weer fris tegenaan kan?

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om op tijd aan al deze dingen te denken. Voordat je het weet, zijn er al twee uur van je studietijd voorbij. Om je te helpen met het creëren van een goede balans tussen zitten en opstaan bestaan er handige herinneringsapps zoals Stand Up, die je goed kunnen helpen.

Werk niet in het donker

Het is niet gezond om in het donker te werken. Als er te weinig licht is, moeten je ogen harder werken en kunnen ze overbelast raken. Daarnaast geven je ogen ook de voorkeur aan natuurlijk licht. Dit zal je concentratie verhogen en daarnaast ook het circadiaans ritme ondersteunen. Huh? Wat is dat? Het circadiaans ritme is een ander woord voor jouw interne klok. Je interne klok zorgt ervoor dat je een gezond schema volgt: overdag werken en ’s nachts slapen. Zet je leerruimte dus op in de buurt van een raam om je creativiteit en concentratie te stimuleren. Maar let goed op dat die ramen niet uitkijken op een drukke straat met veel verkeer, want dat kan dan weer een afleiding zijn.

Miezert het buiten en is er geen genoeg daglicht? Gebruik dan een lamp die helder licht geeft. De lichtkleur van jouw lamp is namelijk van invloed op je stemming! Een warmere kleur creëert een rustigere en gezelligere sfeer. Natuurlijk moet je je ook niet teveel ontspannen. Gebruik daarom voor een lichtgraad van 5000 Kelvin, die is ideaal om goed geconcentreerd te kunnen werken.

Vind de juiste temperatuur en ventileer de ruimte goed

Hier gaat het allemaal om balans. Als de temperatuur te hoog is raak je snel vermoeid en krijg je sneller zin in een dutje. Als het te koud is raak je weer sneller afgeleid. Hier biedt de wetenschap een uitkomst: volgens een studie van de Helsinki University of Technology is de gemiddelde temperatuur van ongeveer 21 graden ideaal. Iedereen is anders, volg dus vooral je eigen gevoel. Selecteer een temperatuur die jij aangenaam en comfortabel vindt.

Als laatste is de luchtkwaliteit van je studieplek erg belangrijk. Als je de hele dag doorbrengt in een kleine ruimte, moet je ervoor zorgen dat het CO2-gehalte niet te hoog oploopt waardoor je concentratievermogen minder wordt. Ventileer je kamer dus goed door het raam open te zetten. Een goed idee is om dit tijdens de pauzes te doen, zo wordt je niet nodeloos gestoord door die ene buurman die net zijn gras aan het maaien is. 😉

Kijk eens aan, dit waren 5 tips waarmee het thuis studeren al een hoop makkelijker zou moeten zijn. Veel succes en blijf gezond!

Heb je toch moeite met zelfstandig studeren en plannen? Loop je vast op taken of moeilijke leerstof? Vraag dan geheel vrijblijvend naar een begeleider via BijlesHuis. Wij beschikken over veel ervaren bijlesgevers die jou via een 1-op-1 online leerplatform met alle liefde verder helpen.

Op de hoogte blijven van onze nieuwste didactische artikels? Schrijf je hieronder in op onze maandelijkse update! (Je ontvangt verder geen andere e-mails, plechtig beloofd.)

beter studeren leren leren studeren studieplek