BijlesHuis krijgt veel vragen over online bijles. Is het wel even persoonlijk als in de klas, of aan de keukentafel? Hoe zit zit met lesmateriaal dat niet digitaal bestaat? Of hoe kun je makkelijk oefeningen maken of iets aanwijzen in het boek? Moet je computer aan speciale vereisten voldoen? Wij zetten even de details op een rijtje.
Hoe vindt online bijles plaats?
YouTube staat vol met uitlegfilmpjes, ook wel tutorials genoemd. Heel handig om even op te zoeken hoe iets ook al weer in elkaar zat. Maar je kunt geen vragen stellen. Tijdens online bijles kan dit juist wel: als student en docent zit je allebei achter de computer en je bent live 1-op-1 bezig met de bijles. Van te voren spreken student en docent een tijd af, en om die tijd loggen zij in in de online omgeving. Zo kan je docent je persoonlijke uitleg geven, en dat werkt nog beter dan een algemene uitleg in een tutorial. De uitleg is precies gericht op waar jij moeite mee hebt, je kunt direct vragen stellen zodat je docent weet welk gedeelte je al snapt, en waar je nog moeite mee hebt. In de online omgeving kun je videobellen, schermen delen en gedeelde aantekeningen maken.
De online leeromgeving van BijlesHuis is speciaal bedoeld voor bijlessen. Ideaal, want daardoor kun je alles wat je tijdens een offline bijles ook zou kunnen. 1-op-1-videochatten, scherm delen, en een interactief document waar zowel de student als de docent kunnen schrijven, tekenen, teksten markeren, bestanden uploaden en zelfs bewerken. Naast al die opties kun je ook tegelijk op één website browsen. Dit is een uitkomst als je docent een online oefening voor je heeft. Je kunt de oefening maken terwijl de docent mee kijkt, en daarna kunnen jullie het resultaat bespreken.
Het verschil tussen online en offline bijles
Zeker tijdens de eerste keer online bijles, is het even wennen. Zowel voor de student als de docent. Je ziet elkaar via een scherm en dat is toch anders dan naast elkaar aan een bureau. Gelukkig went het snel en weet je snel alle functionaliteiten te vinden. Voor een online bijles heb je alleen een laptop of tablet nodig met goede camera en microfoon. En uiteraard stabiel internet, anders wordt de bijles continu verstoord. Dan weet je na een uur nog niet hoe het nu zit met de stelling van Pythagoras.
Voor sommige vakken is online bijles zelfs handiger dan offline bijles. Denk bijvoorbeeld aan programmeren, scriptiebegeleiding of tekstverwerking. Vakken die je sowieso achter de computer maakt. Het is dan toch veel handiger als je samen met je docent achter de computer zit en schermen kan delen, zo krijg je in één uur veel meer gedaan dan wanneer je samen achter één scherm zit. Je kunt immers je scherm delen en over laten nemen door de ander, en andersom. Ook voor het leren van talen werkt online bijles erg goed, audiovisueel materiaal is naadloos in de online bijles te passen. Audiovisueel materiaal in combinatie met de les van de docent helpt je om een andere taal snel te spreken.
"(...) Lana is echt super enthousiast. Ze was eerst wat sceptisch of het via een online verbinding wel zou werken. Ze kan dan natuurlijk minder goed aanwijzen en was bang dat ze het niet goed kon overbrengen. Maar het werkt uitstekend. Ignace legt het zo duidelijk uit, dat ze na het eerste uur al een enorme opluchting voelde richting de toets. Ze is best zenuwachtig voor de toetsweek en dat is door de bijles ook echt minder. Vol lof dus!" - Sofie, moeder van Lana
Ook voor wetenschappelijke vakken zoals wiskunde en natuurkunde is online bijles ideaal. Doordat je het digitale schoolbord deelt, kun je op een gedeeld scherm grafieken en formules tekenen. Bij het digitale schoolbord kun je denken aan een combinatie van Microsoft Word en Microsoft Paint. Je kunt tegelijk met de docent op het schoolbord werken. Als jij een oefening moet invullen, kan de docent je dus direct verbeteren of tips geven. Je kan een onbeperkt aantal schoolborden 'openen' om verschillende informatie op aan te duiden.
Zoals je op de afbeeldingen ziet: online bijles is ideaal voor alle vakken. Wiskunde, Nederlands, Engels, het kan allemaal. De docent tekent hoeken en formules, studenten vullen oefeningen in en de docent kan die in real-time verbeteren of aanvullen. Zo veel verschillen zijn er dus niet tussen online en offline bijles geven. Beiden staan garant voor 1-op-1 lessen van een professionele docent. Met online bijles heb je zelfs nog meer kans op de docent die het beste bij jou past. Bij offline bijles wordt er gekeken welke docent in jouw regio bij jou past, maar wat nu als de perfecte match 200 kilometer van je vandaan woont? Met online bijles maakt dat niet uit, en zo kan de beste docent voor jou geselecteerd worden. Nog een voordeel is dat de bijlessen flexibeler in te plannen zijn en tijd- en kostendrukkend. Zowel de student als de docent hebben immers geen reiskosten of -geld. Zeker als je erg druk bent of niet zo makkelijk de deur uit kunt, is dit een ideale oplossing.
‘Hoe gebruik ik mijn schoolboeken bij online bijles?'
Veel studenten vragen zich af hoe ze hun schoolboeken bij een online bijles kunnen gebruiken. Gelukkig worden schoolboeken in de meeste gevallen ook gedigitaliseerd. Als je het boek koopt, is er meestal ook een digitale versie beschikbaar. Deze versie kun je gebruiken samen met je bijlesdocent. In de online omgeving kun je digitaal in het boek strepen, een uitleg bij een moeilijk woord schrijven, oefeningen invullen en verbeteren.
Bijlesdocent Lies heeft op dit scherm een handboek ‘Nederlands voor anderstaligen’ geüpload in de online leeromgeving. Haar student maakt de oefening en zij kan direct meekijken. Als haar student een woord moeilijk vindt, kan ze er een verduidelijking bij geven via de videochat en in het document zelf.
Heb je geen digitale versie van je boek? Dan kan je voor de bijles begint foto’s maken van de bladzijden waar je iets over wilt vragen. De foto’s kun je uploaden in de leeromgeving. Vaak heb je dan meerdere foto’s, die samen als één pdfje worden geüpload. Je kunt daarnaast wel tien verschillende bestanden en schoolborden aan de rechterkant van je scherm open hebben staan. Zo kun je snel switchen tussen alle documenten die je wilt gebruiken. Alle aantekeningen en oefeningen die tijdens de online bijles zijn gemaakt, kun je als pdf downloaden en zo kun je de behandelde stof nog eens rustig bestuderen.
Help, niet veel online-ervaring!
Ook als je niet veel online-ervaring hebt, is een online bijles goed te volgen. Er hoeven namelijk geen dingen gedownload of geïnstalleerd te worden, je klikt gewoon op het afgesproken tijdstip op de link die de docent je heeft toegestuurd. Zo kom je automatisch in de online leeromgeving terecht, de docent is daar ook en kan je makkelijk op weg helpen.
3 tips voor je gaat starten:
- Controleer je internetsnelheid via Speedtest. De snelheid moet minimaal 10Mbps zijn voor downloaden, en 3 Mbps voor uploaden.
- Gebruik Google Chrome of Mozilla Firefox als internetbrowser.
- Voor de online bijles begint, kun je controleren of je audio en video goed werken. Zo gaat er geen bijlestijd verloren aan computerinstellingen.
Lijkt online bijles wel iets voor jou? Neem dan snel contact op met BijlesHuis, die je een online docent op maat voorstelt. De eerste online bijles is sowieso een proefles, waarna je kan beslissen of het iets voor jou is!
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte bijlesdocent
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.