Binnen opleidingen zijn er steeds meer opdrachten waarbij je moet samenwerken. Goede voorbereiding op het samenwerken met collega’s later, maar niet altijd leuk. Want misschien gaat de groep wel sneller dan jij, is er altijd één iemand te laat, wordt er regelmatig niet naar elkaar geluisterd of lukt het niet om met elkaar een productieve dag te hebben. Daarom vijf onmisbare tips om succesvol samen te werken.
Goede groepsgenoten is het halve werk
Als de docent op je opleiding een opdracht uitlegt, kijken je vriendin en jij elkaar misschien gelijk al aan. Wij zijn een groepje! Super leuk en gezellig, maar wellicht niet heel praktisch. Want hoe makkelijk dwaal je dan af naar gesprekken over het weekend, vakantie, jullie levens… Een voordeel is dat jullie eerlijk naar elkaar kunnen zijn, maar wat gebeurt er als jullie een conflict krijgen over de opdracht? De kans dat dat de vriendschap schaadt, is groot.
De opdracht goed afronden is natuurlijk belangrijker dan gezelligheid. Het is daarom goed om uit je comfort-zone te stappen, en met anderen samen te werken. Met andere mensen lig je waarschijnlijk minder op één lijn dan met je vrienden, en dat zorgt voor andere invalshoeken. Heel waardevol tijdens een opdracht! Het kan er ook voor zorgen dat je van je eigen ideeën af moet stappen of wat water bij de wijn moet doen. Niet de makkelijkste weg, maar wel eentje waar je veel van leert en waardoor je uiteindelijk in goede samenwerking een mooie opdracht kunt afronden. Denk dus goed na met wie je samen gaat werken.
De taakverdeling
Als je je groepje eenmaal hebt samengesteld, begint de taakverdeling. Een heet hangijzer, want een taakverdeling moet wel eerlijk gebeuren en iedereen moet ongeveer evenveel bijdragen. Best lastig, want zo aan het begin ken je je groepje nog niet zo goed. Ga daarom even met elkaar om de tafel zitten en vraag eerst eens aan elkaar: ‘Waar ben jij goed in?’. Vaak zijn taken daarna zo in te delen. Als iedereen doet waar hij goed in is, heb je de grootste kans op een prachtig project. Kom je er niet uit, vraag dan altijd wat je teamgenoten ervan vinden. Tenslotte doe je het project samen en is het belangrijk dat je van het hele project wat af weet. Zo ben je ook goed voorbereid als de docent met jullie over de opdracht komt praten.
Communiceren is alles
Nu je het groepje hebt samengesteld en iedereen weet wat zijn taak is, kunnen jullie aan de slag, toch? Nog niet helemaal… Het is slim om af te spreken hoe jullie te werk zullen gaan. Gaat iedereen thuis aan de slag, komen jullie samen op school of werken jullie samen via Google Drive bijvoorbeeld? Via Google Drive werk je met z’n allen in hetzelfde bestand, zo kun je een schrijffoutje snel verbeteren zonder dat je mensen moet mailen omdat het in ‘hun stuk’ staat. Hoe houden jullie ondertussen contact, het is handig om WhatsApp te gebruiken. Zo kun je snel met elkaar afstemmen over de opdrachten, maar kun je ook door geven dat je in de file staat.
Het kanban-principe
Eindelijk, na al die stappen kunnen jullie echt aan de slag. De uitdaging is dan om het overzicht te behouden. Bij een grote opdracht zijn er veel to do’s en vaak moet je wachten tot een ander iets af heeft, voor je met je eigen stuk aan de slag kunt. Het is dus belangrijk dat je weet wie waar mee bezig is. Een ideaal hulpmiddel is het toepassen van het Kanbanprincipe.
In het Japans betekent ‘kan’ ‘visueel’ en ‘ban’ betekent ‘kaart of bord’. Het kanbanprincipe betekent dus dat je de processen en taken van de opdracht in kaart brengt. Met een Kanbantool kun je snel zien wie wat aan het doen is. Zie je dat een taak uitgevoerd is? Fijn, dan kan jij nu in actie komen! Hier vind je meer informatie over Kanban.
Een zelfde soort systeem is Trello, bij Bijleshuis gebruiken wij deze tool zelf. Op onderstaande foto zie je hoe Trello werkt. Je ziet diverse ‘post-its’, die zijn versleepbaar. Aan elke post-it kun je een teamgenoot toevoegen, samen met een deadline. Zo weet je in één oogopslag hoe ver jullie zijn met de opdracht.
Samen sterk
Iedereen is lekker aan de slag en de opdracht is goed op weg. Tot er opeens een tegenvaller om de hoek komt kijken. Wat dan? Het is belangrijk dat je tijdens de hele opdracht werkt aan teambuilding, oftewel: de sfeer binnen de groep. Door de sfeer goed te houden, kunnen jullie beter omgaan met tegenslagen en andere narigheden. Dat doe je door niet alleen maar met de opdracht bezig te zijn. Geniet ook even van de zon op het terras, ga een keer met z’n allen naar de bioscoop of ga elke lunchpauze een wandelingetje maken. Het maakt je samen sterk, en dat is goed voor het werk.
En nu echt aan de slag, met deze vijf tips moet dat vast goed komen. Vergeet niet dat je eigen motivatie ook een heleboel – of eigenlijk alles – doet. Elk team is blij met een gemotiveerde student, en met jouw motivatie motiveer je de anderen ook!
Heb je begeleiding op maat nodig om je project af te ronden? De ervaren studiebegeleiders van BijlesHuis helpen je graag doorheen het hele proces!
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte bijlesdocent
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.