Het ERASMUS-programma is een populair initiatief van de Europese commissie. Al sinds 1987 gaan studenten voor een periode in een ander land studeren, nieuwe culturen ontdekken en een heel leger aan nieuwe vrienden maken. Wie terugkeert heeft het vaak over "een onvergetelijke levenservaring" of "de beste beslissing van zijn leven". Voel jij kriebels om die studenten achterna te gaan in dit buitenlandse avontuur maar heb je nog twijfels? We sommen voor jou enkele redenen op waarom je de kans om op Erasmusuitwissling te gaan niet aan je mag laten voorbijgaan!
1. Maak vrienden uit alle hoeken van de wereld
Het voordeel aan Erasmus is dat alle buitenlandse studenten in hetzelfde schuitje zitten. Iedereen stapt het vliegtuig op naar een vreemd land en staat er vanaf dan alleen voor. Daarom staan zogenaamde 'erasmussers' veel meer open om nieuwe vrienden te maken dan in hun thuisland. De kans dat je andere Nederlanders tegenkomt is ook reëel. In 2018 trokken namelijk 22.000 Nederlandse studenten naar het buitenland.
2. Ontdek nieuwe culturen
Pas als je in een ander land woont, merk je hoe hard die cultuur verschilt van de jouwe. Op uitwisseling is de kans groot dat je de taal van het land aan het leren bent en zo ook kan communiceren met de locals. Je leert bij over verschillende gewoontes, eten, gebruiken,... Door je nieuwe internationale vrienden steek je daarnaast veel op over landen uit de hele wereld. Overigens is een reisje naar een buurland met de medestudenten gauw meegepikt. Hoe moet je anders je weekends vullen zonder al die familieverplichtingen en activiteiten die in Nederland op het programma staan?
3. Leer op je eigen benen staan
Tijdens een Erasmusuitwisseling moet je het doen zonder de hulp van je ouders. Je moet op je eentje naar het nieuwe land reizen, huisvesting zoeken en alle administratie rondom je uitwisseling regelen. Daar houdt het niet op; eenmaal geïnstalleerd in je nieuwe thuisbasis ga je zelf boodschappen doen, koken, activiteiten plannen, je kleren wassen en strijken, dokters regelen als je ziek bent,.... Dit maakt je een stuk zelfstandiger: een leerrijke ervaring voor de toekomst!
4. Staat mooi op je cv
Internationale ervaring (werk of studies) is een pluspunt voor veel bedrijven en springt in het oog op je cv. Het getuigt van een hoge mate van zelfstandigheid en flexibiliteit. Daarnaast kan je aantonen dat je meerdere talen spreekt en niet terugdeinst voor een uitdaging. Ten slotte betekent het meestal dat je met cultuurverschillen overweg kan. Werkgevers nemen buitenlandse ervaring vaak in overweging wanneer ze een geschikte werknemer zoeken.
5. Een onvergetelijke periode
Wie in het buitenland studeert, omschrijft die periode van als de tijd van zijn of haar leven. Er is zelfs een onofficieel syndroom, post-Erasmusdepressie, waarmee studenten het gevoel na hun uitwisseling beschrijven. Opnieuw in de Nederlandse realiteit belanden na een maandenlang avontuur komt hard aan. Je hebt zo veel gezien, geleerd, ervaren. Je bent veranderd en gegroeid als persoon, terwijl in je thuisland alles hetzelfde is gebleven. Veel studenten blijven na hun Erasmusuitwisseling dromen om opnieuw de wijde wereld in te trekken en zo nog meer te ontdekken. Handig is dat zij intussen veel internationale vrienden hebben gemaakt waar ze op bezoek bij kunnen gaan!
Wil je graag een nieuwe taal leren? BijlesHuis helpt je graag aan een gepaste docent. Wil je graag bijlesdocent worden? Registreer je dan op deze pagina!
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte bijlesdocent
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.