Ping! Weer een notificatie of een berichtje. Al die meldingen op je telefoon de hele dag door maken het moeilijk om het ding even weg te leggen, zeker tijdens het studeren! (#studieontwijkendgedrag) Heb jij enig idee hoeveel tijd je eigenlijk elke dag doorbrengt op je telefoon? Volgens Statista zijn we er gemiddeld zo’n 5,4 uur per dag mee bezig! Die tijd had je ook kunnen gebruiken om dat hoofdstuk wiskunde of Frans te leren. 😉 Daarom raadt BijlesHuis je 10 gratis apps aan om je telefoongebruik te verminderen zodat je meer tijd overhoudt voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld huiswerk.

7 apps om je smartphone-gebruik te beperken

1. Forest – iOS (betaald), Android

Via deze app kun je een aparte studeer- of concentreerperiode instellen. De app visualiseert dat door een boompje te planten zodra je een periode instelt. Binnen een half uur groeit het zaadje uit tot een boom, totdat je de telefoon weer gebruikt. Dan sterft het boompje. Kortom, hoe meer je jouw mobiel opzij legt, hoe mooier jouw virtueel boompje wordt en hoe groter je virtuele bos op Forest groeit!

Forest

2. OffScreen – iOS, Android

OffScreen heeft drie aparte instellingen om het gebruik van je telefoon tegen te gaan. De eerste is de pomodoro-techniek. Misschien herinner je je deze techniek uit onze video met de beste tips om efficiënter te studeren én te slagen voor je examens. Het werkt met tijdsblokken: 25 minuten studeren, 5 minuten rusten, 25 minuten studeren, 5 minuten rusten, etc... Na elke drie of vier blokken houd je een langere pauze van 15 minuten of 30 minuten. Daarnaast heeft de app een countdown en als derde optie cumulatieve tijdtellers. Wanneer je een timer start en je telefoon weglegt, herinnert OffScreen je eraan om weer aan het werk te gaan met een notificatie, zodra je de telefoon weer oppakt. Het zorgt niet alleen voor een uitdaging met je telefoongebruik, maar het heeft ook een slaapuitdaging-functie. De app heeft toegang tot je slaapgegevens van de Health-app en helpt je daardoor beter te slapen zonder mobieltje.

OffScreen

3. Cold Turkey – Windows, macOS

Cold Turkey is ontwikkeld om je te beschermen tegen afleiding op je laptop en je pc door websites voor een bepaalde tijd te blokkeren. Als je de app hebt gedownload kun je bepalen welke websites je tijdelijk wil blokkeren, zoals bijvoorbeeld YouTube, Instagram of Facebook,... Wanneer de geblokkeerde tijd ingeschakeld is, moet je de tijd die je van tevoren hebt aangegeven helemaal uitzitten. Stiekem de app verwijderen om weer op de sites te kunnen helpt niet.

Cold Turkey

4. SelfControl – iOS, mac

SelfControl is vergelijkbaar met Cold Turkey, echter, voor Apple is het een beetje simpeler in gebruik. Ook deze app zorgt ervoor dat je niet afgeleid hoeft te worden door websites, e-mails en alle andere dingen op het internet. Creëer een lijst met websites die je wil blokkeren, geef een tijdsperiode aan en druk op start. Vanaf dat moment kun je ongestoord studeren totdat de tijd voorbij is. Nee, ook met deze app zal het opnieuw opstarten van je computer, of het verwijderen van de app je niet helpen.

SelfControl

5. AppBlock – iOS, Android

Via AppBlock kun je een speciale niet-storen-timer instellen om sociale media en andere apps te blokkeren. Je kunt het makkelijk instellen om je productiviteit te managen en zo je beter te kunnen concentreren op je huiswerk. Je kunt daarnaast ook een schermtijd-trackerlimiet instellen voor je vrije tijd en ook kan je jouw totale schermtijd volgen.

AppBlock

6. Flipd – iOS, Android

Met Flipd is het mogelijk om een focustimer in te stellen met een bepaald doel voor ogen, zoals bijvoorbeeld een examen of een huiswerkopdracht. Dit kun je doen met een focustimer die je op basis van kleur, tijd en pauzes kan aanpassen. Stel de timer in en studeer totdat de timer afloopt. Hierna geeft de app je een overzicht van je focustijd en pauzetijd. Daarnaast kun je je richten op andere Flipd-gebruikers en studenten en samen leren in een live openbare studieruimte in de app.

Flipd

7. Screentime – Android

Screentime is heel omvangrijk. Je begint met het opstellen van een lijst met taken en gewoontes. Op basis van deze lijst stuurt de app je een notificatie wanneer je jouw telefoon teveel gebruikt. Ten tweede kun je ook een slaapschema instellen. Met deze functie blokkeer je apps voordat je gaat slapen zodat je je meer kan ontspannen en een betere nachtrust kan hebben. Het slaapschema heeft ook een ‘nachtlampje’. Dit vermindert de helderheid van je telefoonscherm om gemakkelijker in slaap te vallen. Net zoals alle andere apps die we hierboven hebben besproken heeft het ook een dagelijkse gebruikslimiet. Daarnaast bestaat er ook de functie om het opstarten van bepaalde apps te vertragen. Ten slotte werkt de app met beloningspunten. Met deze punten kun je die limieten overslaan. Dus hoe minder tijd je op je telefoon besteedt, hoe meer beloningspunten je krijgt.

Screentime

Heb je nou al deze apps geprobeerd maar heb je nog steeds moeite om je te concentreren? Dan volgen hier nog drie andere opties:

  1. Zet je telefoon uit.
  2. Gooi het ding uit het raam.
  3. Contacteer vrijblijvend BijlesHuis 😉

Vind je het moeilijk om zelfstandig te studeren? Heb je behoefte aan hulp met het verwerken van alle leerstof? Dien dan vrijblijvend een aanvraag in bij BijlesHuis. Wij hebben een scala aan ervaren bijlesdocenten die je maar allergraagst willen helpen met leren leren.

🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte bijlesdocent

Heb je interesse in meer van onze artikels? Abonneer je op onze maandelijkse newsletter.