Je hebt jarenlang in de schoolbanken gezeten, en nu is jouw moment de gloire gekomen. Alle kennis en onderzoeksvaardigheden die je hebt geleerd tijdens je opleiding, breng je samen in de 'grote test'. Een paper, essay, onderzoek of scriptie staat voor de deur.

Makkelijk zal het niet worden. Maar met de vijf tips die we in deze blog bespreken, pak jij het handig aan. En daarnaast is het vooral: nadenken, plannen, schrijven, schrappen, energiedrankjes, een goed feestje en weer door.

1. De sleutel naar een tevreden opdrachtgever

Een tevreden opdrachtgever is het halve werk. De opdrachtgever kan iemand uit het bedrijfsleven zijn, een stagebegeleider of 'gewoon' je docent. Het is enorm belangrijk om goed te luisteren naar zijn wens. Natuurlijk zit je boordevol kennis en wil je dit laten zien, maar start hier niet mee. Wees stil, luister en stel goede vragen tijdens de briefing. In de briefing legt de opdrachtgever uit wat hij wil.

Maak direct na het gesprek een debriefing van ongeveer 1 A4'tje. In de debriefing beschrijf je de opdracht, inclusief de details zoals tijdsduur en aandachtspunten. Stuur de debriefing ter controle naar je opdrachtgever, zo check je of je de opdracht goed begrepen hebt. Is het document akkoord? Dan is het een handig hulpmiddel tijdens je onderzoek en bij de beoordeling. Er is dan minder kans op misverstanden.

2. Verken het terrein: onderzoek

Verdiep je in het onderwerp van je onderzoek voor je aan de opdracht begint. Zo ontwikkel je jouw algemene beeld over het onderwerp. Hierdoor stel je geen voor de hand liggende vragen en gaat jouw onderzoek direct dieper. Het levert een waardevoller onderzoek op (en dus een hoger cijfer!).

Zoek eens via Google Scholar, in de (school)mediatheek en -bibliotheek, kijk een documentaire of interview een professional. Al deze informatie helpt je bij het krachtig formuleren van je onderzoeksvraag. Ook maak je meteen een goede indruk bij je opdrachtgever. Hij merkt dat je verstand van zaken hebt.

3. Stap voor stap: plan van aanpak opmaken

Zomaar iets op de bonnefooi doen, is leuk als je op vakantie bent. Niet als je bezig bent met een heftig essay of je scriptie. Een goed plan van aanpak redt je leven. In het begin lijkt het of je zeeën van tijd hebt voor je onderzoek, in de praktijk kom je tijd te kort.

Begin dus goed en plan. Hierdoor ga je gericht en efficiënt te werk. Heb je een paniekmomentje? Geeft niets, dat hoort erbij en dankzij je plan van aanpak zit je snel weer op het rechte spoor.

Stel jezelf allereerst de vraag: 'Waarom onderzoek ik wat ik onderzoek?'. Daarna bedenk je op welke manier je aan de juiste informatie kunt komen. Wordt het een beschrijvend, verklarend, toetsend of een ander soort onderzoek?

Als je dat weet, kun je beslissen of je onderzoek kwalitatief of kwantitatief moet zijn. Of misschien wel een combinatie? Bij een kwalitatief onderzoek gaat het om interviews, groepssessies en observeren. Het onderzoek is meer beschrijvend van aard. Een kwantitatief onderzoek gaat over enquêtes en data. Het resultaat is dan grafieken, cijfers en procenten. Soms wordt er naar aanleiding van kwantitatief onderzoek iemand geïnterviewd, dan zet je dus een combinatie in.

Kwalitatief en kwantitatief onderzoek zijn beide field research. Sommige dingen kun je ook (deels) onderzoeken door bestaande onderzoeken te lezen en te combineren. Dit noem je desk research. Een groot onderzoek, zoals een scriptie, maakt vaak gebruik van beide vormen.

4. Data analyseren

Het leukste gedeelte van je onderzoek is het verzamelen van de resultaten. Je hebt al zo hard gewerkt, je onderzoek vormgegeven, uitgevoerd en dan... komen de resultaten binnen. Vooraf heb je je onderzoeksvraag opgesteld, en natuurlijk was je ook benieuwd naar het antwoord. In deze stap zie je de eerste contouren van dat antwoord.

Een paar tips:

  • Waren er resultaten die je had verwacht? Wat verraste je? Schrijf die dingen op in een notitieboekje. Tijdens de verdediging van je onderzoek of scriptie wordt hier zeker naar gevraagd.
  • Check je bronnen dubbel! Anno 2020 is er veel fake news, en je wilt dat niet hebben binnen jouw onderzoek...
  • Einde werkdag? Neem dan 5 minuutjes de tijd om een tussentijdse conclusie te schrijven. Dat kan een enkele zin zijn, of een lijstje bullet points. Zo ga je de volgende dag veel makkelijker aan de slag. Het scheelt je tijd en je blijft scherp.

5. Het echte werk: schrijven en herschrijven

Het meeste werk is gedaan: je onderzoek is uitgevoerd. Het antwoord op je onderzoeksvraag ligt ergens tussen al die grafiekjes en uitgetypte interviews. Nu gaat het 'echte' werk beginnen: je moet het in een rapport gieten.

Schrijf eerst de structuur van je rapport of scriptie uit. Zo is het overzichtelijk wat er moet gebeuren, wat waar moet en je kunt straks ook afvinken wat je al gedaan hebt.

Dan schrijf je je rapport uit. Vervolgens neem je een welverdiende vakantiedag, om daarna te gaan schrappen en herschrijven. Let er op dat mensen steeds minder tijd hebben om te lezen. Daarnaast is een kernachtig rapport krachtig en overtuigend. Staan er geen onzinzinnen (leuk woord!) in? Is alles echt relevant? Durf te schrappen! Word je daar toch zenuwachtig van? Sla je rapport dan op onder een andere naam en schrap. Spijt? Dan kun je het altijd nog veranderen omdat het niet echt 'weg' is.

Helemaal klaar? Vergeet dan de laatste stap niet: laat het door een paar mensen lezen voor je het inlevert. Jij hebt er zolang aan gewerkt, dat sommige dingen voor jou vanzelfsprekend zijn. Ook zie je je eigen fouten niet. Laat het eens lezen aan een andere docent, je moeder, een vriend, een stagebegeleider... Er zijn ook ervaren scriptiebegeleiders die je scriptie na kunnen lezen.

Nog een laatste tip: Vermeld alle bronnen correct. Je mag zoveel bronnen gebruiken als je wilt, zolang je ze maar correct vermeldt in de tekst én in je literatuurlijst. De meeste scholen gebruiken de APA-bronvermelding. Via Scribbr kun je je bronvermelding automatisch genereren.

En dan... is het echt klaar! You did it! Een prestatie waar je echt trots op mag zijn. Hoe ga jij het vieren?

Ben jij zelf bezig met een onderzoek/thesis en loop je vast met je plan van aanpak, onderzoek of met de schrijfstijl? Neem contact op met BijlesHuis en vind een scriptiebegeleider die je persoonlijk ondersteunt!

🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte bijlesdocent

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikelen! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.