Er is bijna altijd wel iets beters dan les krijgen: een saai vak, veel te vroeg, te lekker weer, een feestje de avond ervoor... Voor je het weet staat het tentamen (huh, welk tentamen?) alweer voor de deur. De ene school is erg streng op de aanwezigheid van leerlingen. De andere school laat leerlingen vrij in het wel of niet aanwezig zijn tijdens de lessen. Welke afweging maak jij? In deze blog vind je 4 redenen waarom je beter niet kunt spijbelen. Handig als je een beetje motivatie nodig hebt!
1. Veel inhalen
Een lesje spijbelen is een aantrekkelijk idee, maar die les moet ooit wel weer worden ingehaald. En ja, wanneer ga je dat doen? Het kost je eigenlijk dubbel zoveel tijd. Daarnaast zitten de lessen bewust in een bepaalde volgorde, ook in combinatie met andere vakken. Als je die volgorde door elkaar gooit omdat je veel moet inhalen, maak je het jezelf behoorlijk moeilijk. Een ander risico is dat je niet goed op de hoogte bent van afspraken rondom tentamens en deadlines, omdat die tijdens de les besproken zijn. Dat kan voor grote problemen zorgen.
Tip: Als je dan toch naar de les gaat, probeer dan zo goed mogelijk op te letten. Niet omdat je een stuudje bent, maar omdat het je eenmaal thuis een hoop werk scheelt. Kun je toch nog lekker van het zonnetje genieten!
2. Geen groepje
Veel opdrachten maak je met een groepje. Het is dan van groot belang met wie je in een groepje terecht komt: kunnen jullie goed samenwerken? Als je een les afwezig bent, heb je kans dat er precies in die les groepjes zijn gevormd. En dat je daar dan een week later achter komt... Daar sta je dan. 'Is er nog iemand zonder groepje?' Als je geluk hebt, is er nog iemand. Maar de kans is groot dat dat ook een spijbelaar is, dus komt hij of zij dan wel naar jullie groepmeetings?
3. Bouw een band op met je docent
Door in de lessen aanwezig te zijn, bouw je een band op met je docent. De docent ziet precies wie er serieus met de les mee doet en wie niet. Stel eens een vraag over de lesstof. Of vertel een voorbeeld van iets wat in het nieuws is geweest en te maken heeft met het vak. Je kunt de lesstof op die manier beter plaatsen, en de docent leert je beter kennen. Erg fijn als je een mondeling examen hebt, of in gesprek gaat over het cijfer voor je tentamen. Doordat je een band hebt met de docent is hij automatisch meer bereid om je serieus te nemen. Wie weet geeft hij je wel een duwtje in de goede richting.
Ben je benieuwd wat andere studenten hebben bedacht tegen spijbelen? Lees dan dit artikel, waarin studenten advies geven aan schooldirecteuren in Amsterdam.
4. Voorkom een vicieuze cirkel
Elke student mist wel een keer een les. Dat hoort een beetje bij het studentenleven. Maar pas op: als je vaker een les mist, gaat het zich opstapelen. Je moet zoveel inhalen dat je het niet meer overziet. Of je bent 'verplicht' om te spijbelen omdat je een les van het vorige blok moet inhalen. Zo blijf je achter jezelf aanlopen. Pas daarom op voor een vicieuze cirkel. De drempel om goed bij te blijven met school kan steeds hoger worden. Te veel lessen missen, is zelfs een van de grote oorzaken waardoor studenten studievertraging oplopen. Je hebt zelf voor deze opleiding gekozen, dus go for it!
Overzie je het niet meer omdat je veel lessen hebt gemist? Schakel dan nu een bijlesdocent voor hogeronderwijs in, en werk je achterstand weg!
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte bijlesdocent
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt uiteraard verder geen reclame of andere e-mails.